Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Varför lockar inte Västmanland?

Några vill lämna eller har lämnat, inga vill ansluta

Vi har nyligen på nyhetsplats kunnat läsa att byn Bjurfors i Norberg vill byta till Avesta och Dalarna. Det är nog sannolikt att regeringen säger nej, men det är ändå ett tecken på missnöje med att tillhöra en Västmanlandskommun och Region Västmanland.

Det vore krångligt att börja dra om gränserna på det här sättet. Själv bor jag i Kvicksund, delat mellan Västerås och Eskilstuna. Geografiskt vore det enklast att låta Nyckelön tillhöra Eskilstuna, men främst av ett annat skäl vore det en dålig idé. Kommunalskatten i Eskilstuna/Södermanland är 1,61 kronor högre än i Västerås/Västmanland.

Det är ändå noterbart att Bjurfors vill lämna Norberg och Västmanland. Till och från har det också funnits röster om att hela Norberg borde byta län. Heby lämnade Västmanland för Uppsala län. I Arboga dyker det då och då upp röster för att byta till Örebro län.Länsbytarna kan ha både nutida och historiska skäl för sin åsikt. Norberg har en gång tillhört Dalarna, och Avesta ligger nära.

Heby tillhörde inte landskapet Västmanland, och många pendlar till Uppsala. I Arboga finns pendling till Örebro. Så visst kan det finnas rationella skäl för att inte tillhöra Västmanland.

Mer deprimerande för de styrande i Västmanland är att inga verkar tala om att ansluta sig. Landskapet Västmanland är större än dagens län, men någon längtan tillbaka hit tycks inte finnas i kommuner som tillhör landskapet men inte regionen/länet.

Västmanlands bristande dragningskraft värd att diskutera. Är verkligen våra politiker så mycket sämre än i grannlän och grannkommuner att gräset ter sig grönare någon annanstans? Kan Västerås dominerande ställning befolkningsmässigt och administrativt göra det svårare att få en sammanhållning och samhörighetskänsla i länet?

En del av de här konflikterna och problemen skulle förstås försvinna med större regioner. Men några sådana är inte i sikte.

Därför kan politiker, akademiker och andra beslutsfattare behöva fundera över varför det dyker upp krav på att lämna Västmanland, men inte på att få ansluta sig.