Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Varken himmel eller helvete om utrikesföddas sysselsättning

Vänstern glömmer företagen

Den vänsterinriktade tankesmedjan Katalys menar i en rapport att integrationen och sysselsättningen för utrikesfödda är bättre än sitt i dag dåliga rykte. Slutsatserna blir: Bygg ut offentlig sektor, skär inte i bidragssystemen, gör det inte svårare att få bidrag och satsa inte på enkla sämre betalda jobb. Således det gamla vanliga från vänsterhåll.

Katalysrapporten redovisar dock, oavsett vad man tycker om åsikterna och slutsatserna, en del intressanta fakta om sysselsättningen bland utrikes födda. Där nyanseras bilden av att Sverige skulle vara sämre än andra jämförbara länder på integration på arbetsmarknaden.

Som exempel på hur illa det är i Sverige brukar sysselsättningsgraden (hur stor andel av den vuxna befolkningen som arbetar) lyftas fram. Det är där en större skillnad än i andra länder mellan infödda och utlandsfödda.

Men det beror i första hand på att infödda svenskar har en mycket hög sysselsättningsgrad. Det beror i sin tur på att fler kvinnor yrkesarbetar och på att, trots larmrapporter om att pensionsåldern måste höjas, fler äldre yrkesarbetar än i jämförbara länder. Jämförs sysselsättningsgraden bara bland utrikes födda ligger Sverige något över genomsnittet i EU och OECD.

2014 var en större andel bosniska, iranska, irakiska och syriska invandrare sysselsatta i Sverige än i Danmark, ett land som brukar framhållas som ett föredöme med en flexibel arbetsmarknad. Trots att Sverige har haft en större flyktinginvandring än andra länder är andelen sysselsatta ändå något bättre än genomsnittet i jämförbara länder.

Det hindrar inte att Sverige efter de senaste årens stora flyktinginvandring, och med prognoser om fortsatt hög invandring, står inför besvärliga "utmaningar", som problem numera heter. Men det gäller också att inte överdriva problemen. Tidigare fanns en alltför rosenskimrande bild, i dag riskerar den att bli alltför nattsvart.

Katalys vill i stort återgå till välfärdsstatens storhetstider, med högre skatter, högre bidrag och högre löner. Det vore inte framkomligt. För vad Katalys aldrig nämner är företagandets villkor.

När välfärdsstaten byggdes ut var storföretagen starka. De nya jobben kom i offentlig sektor. Företagen bara fanns där på något sätt och skulle klara högre skatter och avgifter, samt fler regler.

Men i dag skapas de flesta jobben i mindre företag. Därför gäller det att ge företag och företagare rimliga villkor.

Annars lär det inte blir tillräckligt med arbeten för vare sig infödda eller utrikesfödda svenskar. Inte heller tillräckligt med skatteinkomster för att klara välfärden.

Läs också: Sverige behöver fler enkla jobb

Därför klår Sverige andra länder om det mesta