Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Värnplikten påminner om att Sverige är värt att försvara

Aktiverad värnplikt var väntad

Regeringens beslut om att återinföra värnplikten fick stort genomslag. Trots att vi redan visste att det var på gång och hade bred politisk uppslutning.

Även om det inte som förr handlar om en stor del av befolkningen, då i stort sett alla unga män i varje årskull. Nu är värnplikten könsneutral, och ska i början omfatta runt 4000 personer. På några års sikt kan det bli uppemot 8000 per år.

Så även på några års sikt handlar det om mindre än 10 procent av varje årskull. Det gör att talet om ett återuppståndet folkförsvar och om värnplikten som socialt sammanhållande klingar ihåligt.

Det blir snarare mer besvärligt när värnplikten bara gäller en mindre grupp. Då blir det viktigare att erbjuda rimliga villkor och att se till att värnpliktstjänstgöringen blir en merit snarare än att ses som förlorad tid.

Bakgrunden till att värnplikten återkommer är allvarlig. Det gick inte att locka tillräckligt många till ett helt frivilligt försvar. Säkerhetsläget har förvärrats med ett mer hotfullt Ryssland.

I efterhand framstår det som ett misstag av alliansregeringen att med knapp riksdagsmajoritet göra värnplikten vilande.

Vi tog ut freden och lugnet i förskott, liksom under 1920-talet. Det mer försiktiga och av historien märkta Finland har behållit sin värnpliktsarme och folkförsvar. Det visade sig vara klokt.

Nu gäller det att ta igen förlorad tid. Då kan själva beslutet att återinföra värnplikten, även om det inte berör så många, ha betydelse som en signal till oss alla.

Det visar att tiderna är oroliga och att försvaret behöver stärkas, både militärt och civilt. Försvaret blir inte bara en angelägenhet för yrkesmilitärer, utan plikten att försvara demokrati och oberoende gäller hela befolkningen.

Då gäller det dock att förutsättningarna finns. Och det kräver i sin tur mer pengar till försvaret, bland annat för att ge rimliga villkor och vettiga uppgifter till dem som kommer att kallas in. Återinförd värnplikt måste vara en, men bara en, del av ett stärkt totalförsvar.

Det handlar om stora pengar. För att möta de krav som ställs på Natomedlemmar skulle försvarsanslaget behöva ungefär fördubblas. Och Sverige bör, vare sig vi är med eller står utanför Nato, sikta på den nivån.

Läs också: Så många västmanlänningar kan få göra värnplikt

Insändare: Återinför värnplikten