Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Vinner statsbidrag val?

Annons

Räcker mer pengar för att minska köer?

Regeringen pekar på hur bra det går för Sverige. Därför, och för att regeringen inte sänker skatten, kan kommuner och landsting (regioner) få mycket pengar. Så när gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström (S) besökte sjukhuset i Västerås för att presentera vårbudgeten handlade det mycket om hur regionen och kommunen får i ökat statsstöd.

Själva vårbudgeten innehåller "bara" 2,6 miljarder kronor i ökade satsningar. Det är riktade pengar, något regeringen kan lyfta fram för att visa att den gör något mot aktuella problem som poliskris, vårdköer eller sexuella trakasserier.

Det är riktade pengar, något regeringen kan lyfta fram för att visa att den gör något mot aktuella problem som poliskris, vårdköer eller sexuella trakasserier.

Det lär komma mera. Om de goda prognoserna fortsätter lär Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunna presentera nya och dyra vallöften, sannolikt var för sig i stället för att skriva ihop sig nu om framtida satsningar.

Anna Ekström redovisade också miljösatsningarna, men presentationen och frågorna handlade främst om kommuner och landsting. Alla närvarande lokala politiker var socialdemokrater, som föga förvånande var nöjda med de statliga pengarna. Totalt ska regeringens satsningar, också de som kommit tidigare, för 2018 innebära runt 320 miljoner kronor för Västerås och 282 miljoner kronor för regionen (landstinget) liksom en hel del pengar för övriga kommuner.

För all del mycket pengar, men ändå en liten andel av deras budgetar. Och vad hjälper mer pengar om det inte finns personal? Det är, som blev tydligt när Anna Ekström fick publikfrågor, brist på personal inom många vårdyrken.

Därför är det långt ifrån säkert att listor över hur mycket pengar kommuner och landsting får och har fått blir en valvinnare. Om inte de glada siffrorna stämmer med den verklighet väljare och anställda möter kan det slå tillbaka.

Om inte de glada siffrorna stämmer med den verklighet väljare och anställda möter kan det slå tillbaka.

Regeringen lyfter också gärna fram hur hög tillväxten har varit under mandatperioden. Men den var som högst 2015, ett år då regeringen inte hade hunnit sätta sin prägel på ekonomin. I synnerhet som det då i huvudsak var alliansens budget som gällde!