Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridsporten på väg ur skuggan

Strömsholmryttaren Jens Fredricson laddar inför Göteborg Horse Show – och gör ett inlägg i debatten om ”ridsporthatet”. – Jag tror att det bygger på okunskap, säger han.

Ryttaren Rolf-Göran Bengtsson tog hem Jerring-priset vid Idrottsgalan med rekordmarginal framför näsan på bland andra Marcus Hellner – och debatten ”vann rätt person” exploderade i alla möjliga forum.

Strömsholmsryttaren Jens Fredricson förvånas inte över att det blev så.

– Jag förstår debatten men den bygger på okunskap. Börjar man förstå ridsporten ser man att det är en ”riktig” sport precis som hockey och fotboll, säger han.

Enligt Fredricson har ridsporten levt i medieskugga vilket har bidragit till okunskapen.

– Många sportredaktioner kan inte ridsport och det man inte kan håller man sig undan ifrån vilket leder till att vi hamnar i skymundan, säger han.

Hur kan ni ändra på det?

– Jag skulle exempelvis kunna ge hela VLT:s sport-redaktion grunderna i ridsport för att öka förståelsen. Då kan vi bryta medieskuggan för nu är vi på gång.

När VLT pratar med Jens Fredricson är han på väg till en tvåstjärnig tävling i holländska Roggel. Men det är bara ett kort stopp på vägen mot det stora målet.

– Det här blir mest en uppvärmningstävling inför Göteborg Horse Show i slutet av februari, säger han.

Och det ser lovande ut.

– Formen är fantastiskt bra och självförtroendet är på topp. Nu är det bara några tekniska detaljer i min position på sadeln som ska finslipas, säger Fredricson.

Strömsholmsryttaren är med i landslaget, men står än så länge utanför OS-truppen.

– Jag har en chans att ta mig till OS men det krävs nästan att jag skräller för att ta en plats bland de fyra som får åka. Det är ett oerhört bra lag vi har och jag ligger som reserv för tillfället, säger Jens Fredricson.