Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksåklagaren tar upp fallet om Sinthus död – fjärde granskningen av omstritt fall

Artikel 12 av 16
Sinthu Selvarajahs död på psykakuten i Västerås
Visa alla artiklar

I december 2014 dog 28-årige Sinthu Selvarajah på Västmanlands sjukhus i Västerås i samband med ett polisingripande. Tre åklagare har tidigare lagt ner förundersökningen om att poliser vållade hans död.

Annons

Nu har riksåklagare Anders Perklev fattat det ovanliga beslutet att återuppta förundersökningen om Sinthu Selvarajahs död – och att själv leda förundersökningen.

Det var Sveriges Radios Ekoredaktion först med att rapportera under tisdagsmorgonen.

Sinthu Selvarajah uppträdde hotfullt och våldsamt en kväll sedan han tagits till psyk av oroliga anhöriga. Personalen på vuxenpsykiatrin larmade polis. Polis kom till platsen och var ensamma i ett rum, utan vårdpersonal, med honom. Uppgifter gör gällande att Sinthu Selvarajah blev slagen med batong och sprejad med oc-sprej.

När dörren öppnades hade Sinthu Selvarajah, som var försedd med hand- och fortfängsel, svårt att andas och var livlös. Återupplivningsförsök inleddes och han fördes till intensiven men dödförklarades på morgonen.

Läs också: Sinthu Selvarajahs död granskas igen: "Ska inte behöva hända någon annan"

Fallet med Sinthu Selvarajahs död har passerat förbi tre olika åklagares skrivbord, åklagare som dels haft att undersöka om någon av de poliser som fanns i rummet på sjukhuset då Sinthu Selvarajah dog efter att ha vårdats för en psykos gjort sig skyldiga till antingen vållande till annans död eller tjänstefel, eller både och.

I december 2014 inleddes den första förundersökningen som lades ner i maj 2015 .

Nya uppgifter om dödsfallet gjorde att en andra förundersökning inleddes i oktober 2015, den lades ner i april 2016. Nedläggningsbeslutet begärdes överprövat av överåklagare men kvarstod.

Men sedan gjorde Sveriges Radio P1 en mycket omtalad och uppmärksammad dokumentär; Fallet Sinthu – död i slutet rum .

Tyngden av den dokumentären med alla dess fakta som Sveriges Radios journalister grävt fram efter ett långt och idogt arbete gjorde att rättsläkaren som ursprungligen ansåg att dödsfallet var en olyckshändelse ändrade sig .

I maj 2017 beslutade riksåklagare Anders Perklev att inleda en tredje förundersökning . Han gav uppdraget åt chefsåklagare Håkan Roswall vid Särskilda åklagarkammaren, som har till uppgift att utreda fall med poliser inblandade.

I september 2017 beslutade Håkan Roswall att lägga ner den del av förundersökningen som avser vållande till annans död, utredningen om tjänstefel fortgick dock.

Sveriges Radios Ekoredaktion har dock under tiden efter det senaste beskedet ställt flera frågor om den nedlagda förundersökningen direkt till riksåklagare Perklev. Han har nu beslutat att gå emot de tidigare åklagarnas beslut att lägga ner förundersökningen, liksom beslutet av Håkan Roswall, den åklagare riksåklagaren själv tillsatte, att lägga ner den del av förundersökningen som avser vållande till annans död.

Anders Perklev kommer nu personligen att leda förundersökningen i alla dess delar; såväl frågan om vållande till annans död som tjänstefel.

Till Sveriges Radio säger Anders Perklev :

– Vi ska se om det går att få mer klarhet i frågan om dödsorsaken. Den är ju fortfarande inte klarlagd. Det kan då handla om en second opinion helt enkelt, i de medicinska frågorna. Och för att kunna göra det måste jag ta över förundersökningen.

För Sinthu Selvarajahs syster Sammi kom beskedet om riksåklagarens personliga ingripande som en överraskning enligt Sveriges Radios Ekoredaktion :

– Jag är chockad. Men det känns som ett framsteg.