Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksbankshuset förändrade stadsbilden

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

När fastigheten stod klar 1911 kom den att drastiskt förändra stadsbilden med sin tunga nationalromantiska stil. Här kan du läsa hela serien om Västerås från ovan.

Tillsammans med det samtida Stadshotellet tvärs över Västra kyrkogatan så bröt det mot stans småskaliga träbebyggelse.

Riksbanken ville redan 1901 bygga ett hus för sin verksamhet i Västerås, och då var tanken att det skulle ligga vid Stenläggargatan (i dag Kopparbergsvägen). Efter långdragna förhandlingar med stadsfullmäktige, som ville ha fastigheten i ett mer centralt läge, ändrades planerna för huset till att placeras vid Västra Kyrkogatan/Biskopsgatan.

Byggnaden var nu även tänkt att inrymma post och telegraf.

1942 brann övervåningen och vid återuppbyggnaden skedde en förenkling av det övre våningsplanet genom att bland annat tornspirorna inte ersattes, sannolikt av ekonomiska skäl då det var krigsår.

I dag är fortfarande Telia hyresgäst i fastigheten tillsammans med ett flertal mindre företag. (Var uppgiften när artikeln skrevs 4 mars 2010)