Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagen lyssnar på jägarna

Svensk jakt är en av våra största folkrörelser. Våra 300 000 naturintresserade jägare värnar om förvaltandet av våra viltstammar.

Annons

Frågor om jakt och viltförvaltning har till största delen hanterats av Naturvårdsverket men även av Skogsstyrelsen och Jordbruksverket. Men jägarnas förtroende för Naturvårdsverket har naggats i kanten. Trots detta vill Miljöpartiet flytta mer av styrningen till Naturvårdsverket.

Moderaterna och Alliansen vill i stället samordna svensk jakt och viltförvaltning och skapa en ny viltmyndighet, ett förslag som i dag har en majoritet bakom sig i riksdagen.

Förvaltandet av vilt kräver långsiktighet, men behöver samtidigt anpassas efter nya förhållanden. Mycket har förändrats sedan Jaktlagen stiftades 1938, inte minst har stammarna vuxit betydligt.

Vi vill att den nya myndigheten får i uppdrag att med bred tvärvetenskaplig kompetens ansvara för jakt- och viltförvaltning. Moderaterna ser behovet av en ny jaktlagstiftning. Därför var det väldigt olyckligt att de rödgröna valde att lägga ner Jaktlagsutredningen i förtid.

Utredaren Håkan Larsson hade en rad goda idéer som hade behövts utformas ytterligare. Jaktlagstiftningen är redan mer än 75 år gammal.

Vi tog därför initiativ till att Jaktlagsutredningen återupptas i vissa delar såsom exempelvis samernas rätt att jaga, jakt på allmänt vatten och jakt i svensk ekonomisk zon. Ett initiativ som i dag har en majoritet i riksdagen.

Moderaterna vill att den nya Viltmyndigheten ges möjlighet att handlägga vapenlicenser. Det skulle ge kortare väntetider för jägare medan polisen får mer tid till att bekämpa brott och skapa trygghet.

Vi vill även ge i uppdrag åt Viltmyndigheten att främja jakt som näring för att gynna svenska jobb, särskilt på landsbygden.

Den rödgröna regeringens oenighet och ovilja att lyssna på jägarna hade kunnat gå ut över svensk jakt och viltförvaltning. Men Moderaternas initiativ kommer riksdagen att lämna viktiga uppdrag till regeringen att fullfölja. För Sveriges 300 000 jägare och viltstammar vore en ny Viltmyndighet och återupptagen Jaktlagsutredning en stor framgång.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel