Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdags-ledamöter (M): Ett nationellt dubbdäcksförbud vore livsfarligt

Låt oss först konstatera att vi som skriver det här inlägget kör som ”kärringar”. Allt enligt Jönköpings kommun, som i en lokal kampanj kallar dem som kör bil med dubbdäck för just kärringar.

I Stockholm finns ett dubbdäcksförbud på en gata av miljöskäl, och det finns fler städer i Sverige som också har infört dubbdäcksförbud eller planerar att göra detsamma. Det är inte en utveckling vi vill se i Västmanland. På Moderaternas partistämma tog partiet ett glädjande beslut om att man inte ska införa ett nationellt dubbdäcksförbud i Sverige. Det är ett steg i rätt riktning där många tyckanden präglat debatten och besluten om dubbdäcksförbud. Fakta borde i stället vara vägledande.

Risken att dö i en trafikolycka ökar med 43 procent om man kör med friktionsdäck – dubbfria däck – i stället för dubbdäck, enligt en undersökning där man studerat faktiska olyckor och dess konsekvenser. Bromssträckan blir dessutom dubbelt så lång vid användande av dubbfria däck på sommaren jämfört med sommardäck. Tyvärr kör fler och fler bilister ständigt med dubbfria däck i tron om att dessa går att använda året runt. Följden blir att trafiksäkerheten försämras även på sommaren.

I Sverige finns en god tradition av att värna en hög trafiksäkerhet. Varje dödsfall som inträffar i trafiken är ett för mycket. För oss är det mycket svårt att förstå att riks-dagen fortfarande ger kommunerna inflytande över en fråga som har stor nationell betydelse. Efter det att beslutet fattades i riksdagen har nya fakta tillkommit om däckens betydelse för trafiksäkerheten i hela Sverige.

För de bilister som ställer bilen när det är halt ute, enligt Trafikverkets rekommendationer, kan dubbfria däck vara ett alternativ. Men för oss som kör bil i alla väder under vintern är dubbdäck utan tvekan det mest trafiksäkra alternativet.

Ska kommuner tillåtas förbjuda dubbdäck enligt en kommunal självstyresprincip så borde i konsekvensens namn andra städer och län tillåtas förbjuda dubbfria däck, eftersom de som kör bil med dubbfria däck i betydligt högre omfattning är inblandade i dödsolyckor. Men det är ingen utveckling vi vill se. Vi tror att bilägarna är kapabla att utrusta sina fordon med bra däck om informationen om däckens för- och nackdelar är tydliga och neutrala.

Trafiksäkerhetsfrågor ska enligt vår mening hanteras nationellt. Varje olycka som sker med ett fordon inblandat på grund av dubbdäcksförbuden är en olycka för mycket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel