Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamot (M): Gott exempel på en lyckad arbetslinje

Åsa Coenraads, riksdagsledamot för Västmanlands län, vill lyfta fram en positiv artikel om besöksnäringen.

Det var en väldigt positiv artikel om besöksnäringen som jag tycker är värd att uppmärksamma lite extra. Skribenterna menar att restaurang- och besöksnäringen ger många arbetstillfällen. De skriver också om olikheter, människor i olika faser i livet och med olika bakgrunder som får en chans att arbeta inom näringen. Unga har det i dag svårast att komma in på arbetsmarknaden och det är därför viktigt med företagare i branschen som ser fördelar med unga. De skriver också att restaurang- och besöks-näringen ger möjlighet både när det gäller instegsjobb och ett arbete med bra karriärmöjligheter. Detta glädjer mig.

Jag är stolt över att företräda ett parti och en allians som genomdriver en arbetslinje som öppnat dörrar för unga och arbetslösa istället för att stänga dem ute från arbetsmarknaden som tidigare regeringar gjort. För att det ska bli fler jobb måste det finnas fler företagare som vågar satsa, och fler företagare son vågar anställa. Därför sänker Alliansen trösklarna in på arbetsmarknaden.

Vi har gjort det billigare att anställa, halverat arbetsgivaravgifterna för alla som är under 26 år från 31,42 till 15,49 procent och utökar möjligheterna till tidsbegränsade anställningar utan att lönerna faller.

Nystartsjobb har inrättats för att göra det enklare för arbetsgivare att anställa just ungdomar och nyanlända invandrare. Staten tar ett aktivt ansvar och subventionerar företag som anställer unga mellan 20-24 år som varit arbetslösa i minst sex månader. Stödet motsvarar arbetsgivaravgiften i lika många månader som personen varit arbetslös. Det är otroligt viktigt för den som varit långtidsarbetslös eller på annat sätt befunnit sig i utanförskap att komma in på arbetsmarknaden. En politik för arbete är det viktigaste vi kan göra för Sverige och vår framtid.

I den tidigare nämnda artikeln tog debattörerna upp en sänkning av restaurangmomsen. Vi är positiva till en sänkning av momsen, men den är först aktuell när vi har trygga offentliga finanser, uppvisar överskott och har ett varaktigt reformutrymme. Då kan regeringen ta ställning till de reformambitioner som ingick i alliansens valmanifest, däribland sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster. Därför är det fortsatt centralt att villkoren för företagande förbättras så att fler vill skapa jobb åt sig själva och andra. Fler i arbete är en förutsättning för tryggad framtid och välfärd.

Restaurang- och besöksnäringen är ett mycket bra exempel på en bransch som växer och skapar arbete åt fler. Med fler företagare och företrädare för branschen som Eva Östling Ollén, Anki Bengtsson och Susan Norman är jag övertygad om att restaurang- och besöksnäringen i Västmanland går en ljus framtid till mötes.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel