Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamot (V): Glasögon och hörapparat lika självklara hjälpmedel

Efter Rädda barnens rapport som kom för drygt en månad sedan blossade

debatten om barnfattig-domen i Sverige upp. För Vänsterpartiet var det en

självklarhet att det inte går att blunda för att cirka 220 000 barn i Sverige

lever i familjer som inte har råd att betala för det allra mest nödvändiga. Att antalet fattiga barn dessutom blir fler är ett underbetyg

till regeringens politik.

Att leva i en ekonomiskt utsatt familj kan få stora konsekvenser för ett barn. När föräldrar har tillgodosett de basala behoven som mat och kläder tillkommer det många andra kostnader som man kanske inte tänker på. För alltför många föräldrar är glasögon en sådan kostnad. I en undersökning som Majblomman lät utföra år 2008 uppgav fyra av tio tillfrågade föräldrar att de inte haft råd att köpa de glasögon som barnenbehövt.

Synfel är ett medicinskt problem så länge synen håller på att utvecklas. Om synnedsättningen håller i sig och blir bestående fungerar glasögon som hjälpmedel. I dag är det självklart att barn med hörselnedsättning får tillgång till hörapparat, men detsamma gäller inte de barn som ser dåligt.

Skillnaderna mellan landstingen när det handlar om glasögonbidrag till barn är stora. De flesta, men inte alla, landsting har någon form av subvention för barn mellan 0 och 7 år. Stockholm ger inga bidrag alls, Västra Götaland 250-1 000 kronor och i Norrbotten och Västmanland är det gratis. För barn i skolåldern är det bara några enstaka landsting som har bidrag och de är då mer begränsade.

Att kunna se bra i skolan är en förutsättning för att kunna hänga med och

förstå det som lärs ut. Utan glasögon blir man lätt trött, får huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Kommer man efter i skolan är det alltid jobbigt att komma i kapp. Barn har även rätt till en aktiv fritid tillsammans med sina kompisar. Där är glasögon en förutsättning för dem som behöver.

Självklart har alla barn, oavsett var de bor i Sverige, rätt att kunna se sin omvärld klart. Vänster-partiet anser att alla barn har rätt till glasögon. Det är dags att ta ett nationellt initiativ, Göran Hägglund!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel