Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter FP + M: Den perfekta reformen finns inte

I dag är hälften så många svenskar sjukskrivna hälften så länge som tidigare.

Det visar oss förändringarna av sjukförsäkringen som genomfördes under förra mandatperioden var helt nödvändiga.

Grundtanken för våra förändringar av sjukförsäkringen är att skapa kortare vägar tillbaka till arbetslivet, där det individuella behovet styr rehabiliteringen och varje människas förmåga styr i vilken takt man kan börja jobba igen. Det är viktigt att fler vågar försöka arbeta. Därför har vi gett förtidspensionärer möjligheten att gå tillbaka till jobb, studier eller ideellt arbete utan att förlora ersättningen. Om det är någon timme om dagen eller halvtid spelar ingen roll. Allt arbete ska uppmuntras.

För att arbetsgivare ska våga anställa har vi infört så kallade nyfriskjobb som minskar kostnaderna att anställa någon som har varit sjukskriven. En arbetsgivare som anställer en förtidspensionär slipper också betala sjuklön under sjukskrivningens två första veckor.

Men flera enskilda exempel har visat oss hur människor kommit i kläm, trots reformens ambitioner att hjälpa tillbaka och skydda svårt sjuka. Under hösten påbörjades därför ett omfattande arbete med en översyn av sjukförsäkringsreformen.

Grunderna i sjukförsäkringen ligger fast, men ett antal viktiga korrigeringar föreslås. De största justeringarna innebär:

* Ökade möjligheter till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen. Om det vore oskäligt på grund av sjukdom att en person lämnar sjukförsäkringen, så ska han eller hon stanna i sjukförsäkringen

En särskild ersättning föreslås för dem som har haft tidsbegränsad förtidspension och saknar sjukpenninggrundande inkomst – ”de nollklassade”. Utöver denna nya ersättning ska de också kunna få ett bostadsstöd.

* Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska kunna ge utökat stöd under sjukskrivningen redan efter ett år.

Till hösten kommer regeringen att presentera de slutgiltiga förslagen som vi i riksdagen sedan har att beakta och fatta beslut om. Förändringar som kräver ny lagstiftning kommer att kunna träda i kraft tidigast den 1 januari 2012. Det tar tyvärr lite tid, men vi ska göra allt vi kan för att inte människor inte ska riskera att falla mellan stolarna i byråkratin.

Roger Haddad (FP)

Staffan Anger (M)

Åsa Coenraads (M)

Jessica Polfjärd (M)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel