Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Jobb och energi hänger ihop

För att få fler jobb behöver Sverige fler och växande företag. Här finns många stora elintensiva industrier som sysselsätter många människor. Vad händer med dessa företag om elpriset skjuter i höjden?

Ett skräckexempel är det som hände Utansjö bruk sommaren 2006. Så sent som 2005 invigdes anläggningen som skulle vara en av Europas modernaste pappersmasseindustrier. Ett år senare konstaterades att man inte kunde fortsätta. Skenande elpriser knäckte bruket och ställde 140 personer utan arbete.

Vad händer om elpriset går upp? Jo, företagens lönsamhet sjunker, försäljning och eventuell export minskar och risken är överhängande för att verksamheten lägger ner eller att verksamheten flyttas utomlands. Dessutom är risken stor att produktionen utomlands kommer att ske med el som producerats av fossila bränslen. Vi både förlorar jobb och skadar klimatet samtidigt.

Alliansens energiöverenskommelse bygger på ren och klimatvänlig el från vattenkraft, kärnkraft och förnybara energikällor. För jobbens skull är det viktigt att dessa tre ben får utvecklas parallellt och nya rena energikällor får komma till. En för hastig avveckling av kärnkraften skulle hota många företag och arbetstillfällen i kommuner med företag och industrier som är beroende av en fungerande energiförsörjning och ett elpris som är rimligt.

Det är därför inte förvånande att SKGS – basindustriernas samarbetsorgan för skogen, kemin, gruvorna – välkomnar Alliansens inriktning att tillåta nya kärnreaktorer. Det är ett viktigt besked för deras jobb. IF Metall välkomnade också beskedet. Detsamma gör man hos Westinghouse i Västerås, som vi besökte här om veckan. Beslutet stärker svensk konkurrenskraft i industrin och säkrar arbetstillfällen i Sverige.

Vänsterpartierna vill vid en eventuell valseger i september, avveckla kärnkraften och ta bort halva elproduktionen. Detta leder till minskad produktion och ett högre elpris. Risken ökar för att Sverige ska behöva importera smutsig kolkraftsel från våra europeiska grannländer. Det är varken klimatvänligt eller billigt.

Staffan Anger

riksdagsledamot (M) för Västmanlands län

Anna Kinberg Batra

talesperson i energifrågor

riksdagsledamot (M) för Stockholms kommun,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel