Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Så skapar vi jobb för våra unga

Ungdomsarbetslösheten är en utmaning som vi tar på stort allvar. Det finns inga enkla lösningar, men det finns skäl att vara förhoppningsfull.

Vi ser nu att jobbchanserna ökar. Om bara några år kommer dessutom stora pensionsavgångar innebära en stor generationsväxling. Nu måste vi föra en offensiv jobbpolitik som sänker trösklarna in i arbetslivet och erbjuda ungdomar en god utbildning som motsvarar det som framtidens arbetsmarknad efterfrågar.

Även om det ekonomiska läget är fortsatt osäkert finns det tecken som tyder på att vi är på väg ur den värsta krisen sedan 1930-talet. Sysselsättningen i Västmanland har påverkats negativt av att länet har många företag inom tillverkningsindustrin.

Men glädjande är att Arbetsförmedlingen har fått in över 600 fler nyanmälda platser jämfört med för ett år sedan. Det är en fördubbling.

Vi prioriterar aktiva insatser före passiva program. Under mandatperioden har Arbetsförmedlingen stärkts av externa personliga jobbcoacher. Det handlar om personer som stöttar unga att få jobb. Tyvärr vill de rödgröna ta bort detta förmedlingsstöd för att finansiera a-kassehöjningar.

Vi ser också att skolan är helt avgörande. I dag går allt för många unga ut skolan utan fullständiga betyg. Dessutom brister det när det gäller vad som lärs ut i skolan och vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Vår vision är en kunskapsskola där alla elever får det stöd de behöver för att kunna slutföra sina studier och där man får en utbildning som är gångbar på arbetsmarknaden. En viktig reform är vår satsning på mer lärlingsutbildningar. Detta är något som efterfrågas av både arbetsgivare och fackföreningar.

Vi har också sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden genom att halvera arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. De rödgröna vill tyvärr fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga.

För företag som har många unga anställda skulle detta bli ett dråpslag och leda till färre nyanställningar och uppsägningar av personal. Framförallt försvårar det för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Lösningen ligger huvudsakligen i jobbskapandet. Vi måste fortsätta att lägga grunden för ett utvecklingskraftigt näringsliv med verksamheter som startar, stannar och utvecklas i Sverige. Starka offentliga finanser möjliggör satsningar på jobben i väl-färden.

Vi vill föra en framåt-inriktad politik som maximerar ungas möjlighet att få arbete. Det handlar om att fortsätta satsa på jobb och utbildning. De rödgröna partierna vill tyvärr riva upp arbetslinjen. De föreslår mer pengar på a-kassa än på hela sin jobb- och utbildningssatsning.

Det är ingen strategi som kommer att gynna våra unga.

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Hillevi Engström

riksdagsledamot för Stockholms län,ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel