Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (S): Det tudelade Sverige vi varnade för är redan här

När företrädare för alliansen skriver att Sverige står inför två tydliga alternativ håller vi helt och hållet med. Ska Sverige präglas av stora klyftor, eller ska Sverige vara ett land där varje barn får en verklig chans att bli just det han eller hon drömmer om?

Vi vill ha ett Sverige där varje unge, som kan och vill, ska få chansen att bli något stort. Det ska inte hänga på var du kommer ifrån, vad din familj heter i efternamn eller dina livsval i tidig ålder. Alla ska få chansen. Både en och två gånger.

Alliansen leder Sverige i motsatt riktning. Sedan valet 2006, har 100 000 jobb försvunnit. 25 000 av dem i välfärdssektorn. Barn har i dag färre förskolelärare, barn-skötare och lärare. Våra äldre har färre som sköter om dem på hemmet. Visst, Sverige har genomgått en finanskris och vi befinner oss i en lågkonjunktur. Men regeringen borde kunna göra något åt krisen på arbetsmarknaden! I dag deltar bara 6 000 arbetslösa i någon form av arbetsmarknadsutbildning. De lägsta siffrorna sedan 1950-talet!

Samtidigt har regeringen sänkt skatterna med 100 miljarder kronor. Det är mer än den totala kostnaden under ett år för hela rättsväsendet (polis, åklagare med mera) och det allmänna barnbidraget och försvaret – tillsammans. Den tiondel som har störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket tillsammans.

Det här är det nya Sverige. Det är inte skrämselpropaganda. Det vi varnade för har redan hänt. Sverige har blivit ett tudelat land.

Vi vill stoppa den här tudelningen. Vi vill att Sverige ska vara ett möjligheternas land. Varje barn ska ha rätt till en bra start.

En av de viktigaste uppgifterna för en ny regering är att sätta våra ungdomar i arbete. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är nästan högst i Europa. Väljarna är oroliga – inte bara för sin egen del, utan för samhället i stort. Det politiska alternativ som har den bästa jobbpolitiken kommer att få väljarnas förtroende.

Vi tror på arbetspraktik och utbildning. Vi tror på stimulanser för företag som anställer unga, och vi tror på kraftfulla insatser från dag ett.

Vi tror på Sverige, och vi tror på människors möjligheter.

gruppledare i riksdagen, ordförande för jobbrådslaget

Margareta Israelsson, riksdagsledamot, Västerås

Olle Thorell, riksdagsledamot, Surahammar

Pia Nilsson, riksdagsledamot, Sala

Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot, Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel