Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (S): Högre ambitioner för Sverige krävs

Samtidigt som svensk ekonomi växer i rekordfart ökar de ekonomiska och sociala klyftorna. Oron för att inte få rätt vård när man blir sjuk biter sig fast. Ångesten inför valet av förskola eller skola sköljer över dagens redan stressade barnfamiljer. Tilliten till det gemensamma håller på att raseras. Detta hotar vår framtida växtkraft.

Men det finns en annan väg att gå, en väg som inte bara handlar om vem som lyckas sänka skatten mest. Vi Socialdemokrater har högre ambitioner för Sverige.

För oss handlar det om att använda det växande ekonomiska utrymmet smart och investera i det som bygger Sverige starkt – i en kunskapsbaserad ekonomi.

Västmanlands län är i dag ett industri-intensivt län. Många av våra arbetsgivare, som till exempel ABB och Bombardier, är beroende av högteknologisk kunskap och anställda med ett brett kunskapsinnehåll. Men allt för få unga tjejer och killar går i dag vidare till högre studier. Ska vi i Västmanland kunna vara med och tävla på en allt hårdare global marknad krävs det en stark utbildningslinje – hela livet.

Vi vill investera i högskola och forskning för att se till att Sverige kan ligga steget före i kampen om framtidens innovationer och lösningar. Men framförallt vill vi återinföra de framgångsrika branschprogrammen. Vår idé för Sverige handlar också om att våga investera i den värdeburna tillväxten. Människor måste få chansen att ta såväl jobben som kommer som jobben som redan finns. Det ställer stora krav på en utbyggd infrastruktur för att möta de nya arbetsmarknadsregioner som växer fram.

För att bli en stark och dynamisk region behöver vi fler järnvägsspår för att klara av länets arbetspendling, främst mot Stockholmsområdet. De stora flaskhalsar som i dag finns längs med Mälarbanan begränsar människors möjligheter att pendla och på sikt kan detta drabba vår region negativt.

Ska vi som land vara med och tävla på den hårdare internationella marknaden krävs att vi vågar prioritera de sociala investeringarna. Det handlar om ökad integration och minskade klyftor, om förbättrad jämställdhet och om goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar. Men framförallt handlar det om att bekämpa barnfattigdomen.

Sverige är ett rikt land, ändå finns det barn som inte kan äta sig mätta på kvällen och föräldrar som inte har råd att köpa nya gummistövlar till sina barn när de gamla har blivit för små. Trots att välståndet har ökat i Sverige under hela 2000-talet finns det familjer som inte har råd med medicin om barnen blir sjuka. Barnfattigdomen hör inte hemma i Sverige och ska bekämpas med alla tillgängliga medel.

Genom att sätta jobben först menar vi Socialdemokrater att vi bäst bekämpar den växande barnfattigdomen. Det handlar om att alla som vill och kan ska kunna jobba heltid och att de mammor och pappor som i dag står långt bort ifrån arbetsmarknaden ges utbildning och omskolning för att sin tur kunna ta de jobb som nu växer fram.

Så ser vår vision för Sverige ut. Vi Socialdemokrater tror på politikens möjligheter. Vi ser utmaningarna och vågar ta oss an dem. Vi har högre ambitioner för Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel