Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (S): Möjliggör för nyanlända att bo kvar i våra kommuner

Låt Migrationsverket driva egna anläggningsboenden

Många asylsökande har placeras i Västmanland i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Att nya människor med andra erfarenheter kommer till oss är positivt och bra. Kommunerna i länet har välkomnat nya människor på ett bra sätt och många familjer trivs bra där de bor; barnen har vänner i skolan, föräldrarna lär känna andra vuxna via språkcaféer eller föreningsliv, de känner sig hemma hos oss. Våra kommuner behöver dessutom fler invånare i arbetsför ålder som kan fylla de kompetensluckor som hela tiden uppstår.

När det efterlängtade beskedet om uppehållstillstånd äntligen kommer blir familjen ofta anvisad till en annan kommun utanför länet. Även om familjen vill bo kvar i våra kommuner så kan de inte – för det finns inga lediga lägenheter att flytta till. Bostadsbristen är stor och även om byggtakten är hög i vissa delar av länet är den låg eller obefintlig i andra kommuner.

Vi anser att Migrationsverket bör få i uppdrag att i högre utsträckning än idag driva egna anläggningsboenden istället för att upphandla på den öppna marknaden, samt att överlåta lägenheter som hyrts för asylsökande till kommunerna.

Skälen är flera: Med anläggningsboenden i egen regi kan staten på ett bättre sätt än idag borga för en god kvalitet på boendena och utveckla sysselsättning och språkintroduktion tillsammans med lokala aktörer. Pengarna som regeringen fördelar till flyktingmottagande kan användas för det de är ämnade till istället för att bli ohemula vinster i privata aktörers fickor.

Om de lägenheter som Migrationsverket har hyrt överlåts till kommunen, som kan hyra ut till personer som står i bostadskö, får fler människor chans att stanna där de ha rotat sig. Under de senaste åren har vi tyvärr sett vad dagens marknadsinriktade upphandlingssystem leder till: många asylsökande på vissa orter och inga alls i andra. Snabba förändringar och kommuner som inte hinner med.

Anläggningsboenden som med några timmars varsel måste evakueras för att kvaliteten är så dålig att människor inte kan anvisas dit. Det är inte förenligt med den svenska modellen.

Vi vill att dagens system utvecklas och blir bättre för de människor som söker skydd i vårt land, för de kommuner som ska och vill ta emot de skyddssökande och för skattebetalarna som vill att deras pengar ska användas till det de är avsedda för. I den bostadsbrist som nu råder, där det i några kommuner är mycket svårt att skapa nybyggnation, bör Migrationsverket släppa sina lägenheter för asylsökande till kommunen.

Människor som trivs och vill stanna i länet kommer också att bidra till tillväxt och en positiv utveckling för Västmanland. Det tillskottet av nya, bofasta människor med andra erfarenheter och kunskaper behöver flera av våra kommuner idag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel