Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (S): Regeringen driver en bilfientlig politik

Svensk Bilprovning håller Europas lägsta priser och kan stoltsera med 97 procent nöjda kunder. Denna välfungerande bilprovning vill den borgerliga regeringen privatisera, trots att erfarenheter från andra länder visar att priserna då stiger med 50-100 procent. Motormännen och Statskontoret varnar också för att avregleringen kommer att leda till fler ombesiktningar och färre provstationer utanför de största städerna.

Vi tycker det är fegt av regeringen att öka kostnaderna för bilägarna utan att stå för det och säga det högt. Sedan de borgerliga fick makten har trafikförsäkringen höjts med 700 kronor för en vanlig bil. Nu privatiseras också bilprovningen. Det betyder ytterligare ett par hundralappar om året. Dessutom kommer bensinskatten att höjas rejält – men regeringen vågar inte berätta hur mycket: Blir det 70 öre som de borgerliga i klimatberedningen ställde sig bakom? Eller blir det 105 öre som Centerpartiet har föreslagit?

I förra valrörelsen lovade de borgerliga partierna att bensinskatten inte skulle höjas. Det blev tvärtom. Nu försöker regeringen föra svenska folket bakom ljuset även i denna valrörelse.

Alternativet står vi rödgröna för. Vi har föreslagit en bensinskatt som motsvarar en prishöjning på 49 öre per liter. Sedan är det stopp för den kommande mandatperioden. Det kostar en genomsnittlig bilist runt en femtilapp i månaden. De som behöver pendla till jobbet ska kompenseras för detta fullt ut. Det är våra raka och ärliga besked.

Vi anser att regeringen driver en bilfientlig politik – som inte har något med klimatet att göra. Med en borgerlig regering riskerar svenska folket en chockhöjning av bensinpriset.

Vi rödgröna har gett tydliga besked. De står vi för.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel