Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för brist på färsk julskinka

Svenskarnas favorit på julbordet - julskinkan - kan ta slut innan jul.

Köttföretaget Scan varnar nu för brist på färsk svensk julskinka.

Men butiker i Västerås tror sig ha tillräckligt av både färsk och kokt skinka. Svårare kan det vara att köpa ekologisk julskinka.

Julskinkan är svenskarnas favorit på julbordet och de flesta som säljs är svenska.

– Problemet är att 70 procent vill ha svensk julskinka. Resten av året väljer vi inte inhemskt fläskkött i samma utsträckning, säger kommunikationsdirektör Margaretha Thorgren vid Scan.

– Det är ju inte bara att trycka på en knapp och producera fler julskinkor i december. Det går ju inte bara att att äta skinka och inte någon annan del av grisen.

Varje jul äts ungefär 7 000 ton skinka.

– Under de senaste åren har många svenska bönder lagt ner sin grisproduktion. Det beror på att det oftast inte är ekonomiskt lönsamt, säger Margaretha Thorgren.

– Jag tror att vi kommer klara av att erbjuda alla svensk julskinka. Men det finns en risk att vi inte har tillräckligt med färsk rimmad skinka. Det största problemet är att få fram ekologisk skinka, där efterfrågan är större än vad som finns.

Bristen gör att butiker får importera ekologisk skinka från Danmark, som har betydligt fler grisar än Sverige.

På Ica Maxi Hälla köps det in ungefär 30 ton svensk skinka.

– Vi har nog tillräckligt med både svensk färsk rimmad skinka och kokt. Men vi vet inte om vi får tillräckligt med ekologisk skinka så att det räcker, säger köttansvarig Daniel Johansson.

Coop Extra i Västerås köper in 1,5 ton svensk julskinka. Man tror att skinkan räcker, men uppger att det brukar vara stor efterfrågan på ekologisk julskinka.