Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för översvämningar runt Mälaren

En fungerande reglering av vattennivån i Mälaren sker i dag enligt vattendom.

Slussarna i Stockholm och den ombyggda slussen i Södertälje fyller en viktig funktion för att erhålla en under alla förhållanden lagom stor avtappning för att undvika att Mälarens landområden blir översvämmade. Slussen i Södertälje skall dessutom fungera som sluss för stora fartygstransporter. Nivåskillnaden brukar normalt variera men ett riktvärde kan vara 0.5 meter.

Myndigheterna följer variationerna noggrant.

Enligt tillförlitliga prognoser kan Östersjöns nivå stiga med en meter år 2100. År 2050 kan det mycket väl bli 0.5 meter. Vad jag förstår blir det en svår uppgift att upprätthålla nuvarande reglering.

Avtappningen kan inte bibehållas med nuvarande Mälarnivåer utan stora landområden blir översvämmade. Skall samma mängd vatten avtappas som i dag så kommer Mälarens nivå att stiga med 0.5 meter. Översvämningsrisken är uppenbar. För att inte glömma de stora problem som blir följden av en höjning av havsnivån med 1.0 meter år 2100.

Vore mycket tacksam att få någon kommentar till detta från berörd myndighet. Klimatförändringen drabbar ju inte mig men min efterlevande blir lidande.

Sven Olof Blomster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare