Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rix FM får böta för reklam

Radiostationen Rix FM i Västerås ska betala en särskild granskningsavgift på 115 000 kronor efter dom i både länsrätt och kammarrätt.

Det var den 31 augusti 2007 som programmet Rix Morgonzoo sändes direkt från Linköping. I det populära morgonprogrammet omnämndes ett bilmärke samt det hotell i Linköping varifrån sändningarna skedde på ett sätt som inte borde gjorts, anser Granskningsnämnden för radio- och tv.

De många sponsringsmeddelandena och omnämnandet av hotell och bilmärke var enligt nämnden helt enkelt för lika reklam och borde ha sänts i radions reklamblock i stället, de utgjorde enligt nämnden ”otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Därför ålade nämnden Rix FM:s dåvarande ägarbolag, Bra Radio i Västerås AB, som ansvarade för sändningen, att betala 115000 kronor.

Bra Radio i Västerås AB ägdes då av VLT:s moderkoncern.

Observera att Rix FM i Västerås numera drivs av andra ägare som inte har något med den här beskrivna tvisten att göra.

Bra Radio överklagade, först till dåvarande länsrätten, numera förvaltningsrätten i Stockholm, och yrkade främst att frias från avgiften.

Länsrätten gick på granskningsnämndens linje och ansåg att omnämnandet av hotellet och bilmärket gick utöver vad som kan ha varit motiverat av informations- eller underhållningsintresse.

Då överklagade Bra Radio till kammarrätten i Stockholm som inte ändrar länsrättens dom.