Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rix FM får böta för reklam

Radiostationen Rix FM i Västerås ska betala en särskild granskningsavgift på 115 000 kronor efter dom i både länsrätt och kammarrätt.

Annons

Det var den 31 augusti 2007 som programmet Rix Morgonzoo sändes direkt från Linköping. I det populära morgonprogrammet omnämndes ett bilmärke samt det hotell i Linköping varifrån sändningarna skedde på ett sätt som inte borde gjorts, anser Granskningsnämnden för radio- och tv.

De många sponsringsmeddelandena och omnämnandet av hotell och bilmärke var enligt nämnden helt enkelt för lika reklam och borde ha sänts i radions reklamblock i stället, de utgjorde enligt nämnden ”otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Därför ålade nämnden Rix FM:s dåvarande ägarbolag, Bra Radio i Västerås AB, som ansvarade för sändningen, att betala 115000 kronor.

Bra Radio i Västerås AB ägdes då av VLT:s moderkoncern.

Observera att Rix FM i Västerås numera drivs av andra ägare som inte har något med den här beskrivna tvisten att göra.

Bra Radio överklagade, först till dåvarande länsrätten, numera förvaltningsrätten i Stockholm, och yrkade främst att frias från avgiften.

Länsrätten gick på granskningsnämndens linje och ansåg att omnämnandet av hotellet och bilmärket gick utöver vad som kan ha varit motiverat av informations- eller underhållningsintresse.

Då överklagade Bra Radio till kammarrätten i Stockholm som inte ändrar länsrättens dom.