Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roberth Ström: Kanada gör rätt och Sverige fel

VLT:s ledare den 1 augusti 2011 löd ”Se varje invandrare som en möjlighet”.

Jämförelsen med Kanada haltar betänkligt eftersom Kanada har mycket hårda regler när det gäller migration. Många pekar på att Kanada har lyckats integrera invandrarna.

Vad skiljer då Kanada från Sverige? Kanada tar först och främst närapå bara emot arbetskraftsinvandrare. Till skillnad från Sverige som mestadels tar emot anhöriginvandrare och ekonomiska invandrare.

Vilka människor kommer till Kanada för att jobba? Den största gruppen är amerikaner, därefter mexikaner. Två grupper av människor som har mycket lätt att anpassa sig till Kanadas förhållanden för att uttrycka sig milt. När det gäller flyktingar och invandrare så kommer det knappt några irakier eller somalier till Kanada. Dessa två grupper har varit de största då det gäller invandring till Sverige.

Somalier räknas som en av de svåraste grupperna att integrera. Många är dessvärre analfabeter vilket naturligtvis försvårar för dem. Till Sverige är andelen flyktingar ungefär 6 procent årligen, vilket är förbryllande. Borde man inte ta emot färre invandrare och fler flyktingar?

Kanada kräver papper, pass och samkör personer i register. Allt för att kontrollera att de inte är brottslingar som vill in ilandet vilket vi i Sverige inte gör överhuvudtaget. Det är enkelt att förstå att invandrare har en mycket större chans att lyckas iKanada med dess enormt mycket högre krav på vilka man släpper in i landet.

Dessutom kommer det mest människor med likvärdiga värderingar och synsätt som kanadensarna. Med andra ord: Kanada gör allt rätt men Sverige gör allt fel.

Roberth Ström

VLT svarar

: Det är sant att Kanada reglerar sin arbetskraftsinvandring hårt. Man tilllämpar ett poängsystem, som ger invandrare med högskoleexamen och språkkunskaper förtur.

Att Kanada närapå bara tar emot arbetskraftsinvandrare stämmer inte. Poängsystemet genererar 60 procent av de invandrare som blir permanenta invånare. De flesta andra är flyktingar eller anhöriga. Sett till antalet tar Kanada emot fler flyktingar än Sverige. Till exempel har man gett många romer från Europa flyktingstatus.

Att de flesta av Kanadas invandrare skulle komma från USA och Mexiko är direkt felaktigt. I stället är det asiater från Kina och Filippinerna som utgör den största invandrargruppen. Även om landet inte har tagit emot särskilt många irakier och somalier så finns många iranska och pakistanska invandrare. Dessa har sällan samma kulturella värderingar som den existerande kanadensiska befolkningen.

Kanada gör inte allt rätt, men mycket. Framgången beror inte heller bara på den stora arbetskraftsinvandringen.

 Ledarredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel