Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robotar och människor ska dela på jobbet – testerna sker i Västerås

Samarbetande robotar är nästa generations industriutveckling. Nu öppnar ett testcenter för denna nya sorts robotar i Västerås.

Testcentret, som kommer att byggas upp i Robotdalens lokaler på Expectum i Västerås, är ett samarbete mellan bland annat ABB, Robotdalen och Mälardalens högskola. Projektet finansieras av Vinnova och deltagande parter.

– Robotar som samarbetar med människor, så kallade kollaborativa robotar, kommer i framtiden att bli en mycket viktig komponent för att stärka företagens konkurrenskraft. Denna typ av robotar öppnar upp för helt nya användningsområden och applikationer som tidigare inte varit möjliga att automatisera, säger Klas Larsson, kommunikationsansvarig för Robotdalen, i ett pressmeddelande.

– Erfarenheten säger att marknadsintroduktionen av ny och banbrytande teknik ofta tar lång tid på grund av att processer och metoder saknas, både tekniskt såväl som affärsmässigt. Slutanvändarna, det vill säga industriföretagen, ser potentialen, men saknar kunskap huruvida deras behov och applikationer går att lösa med samarbetande robotar.

Robert Larsson, divisionschef för ABB Discrete Automation and Motion i Sverige, kommenterar:

– All innovation bygger på tätt samarbete mellan kunder och leverantörer och det gäller alldeles särskilt inom digitalisering och automation där utvecklingen går så snabbt nu. Nu kommer ’collaborative robotics’ och det är troligen en lika stor möjlighet till förbättrad konkurrenskraft som införande av robotar var för ett tiotal år sedan

Med hela Sverige som upptagningsområde kommer testcentret att utföra koncept- och applikationsutvecklingar för att visa hur och om olika problem går att automatisera med hjälp av samarbetande robotar. Några av de första uppdragen kommer att ske i samarbete med Karolinska Institutet, Astra Zeneca och Volvo, skriver ABB i pressmeddelandet.

– En typisk samarbetande robot som kan nämnas i sammanhanget, och som kommer att användas på testcentret, är ABB:s YuMi-robot. Det är en tvåarmad industrirobot med ett användningsområde där människan (tillika operatören) och roboten kan sitta sida vid sida och arbeta i en produktionslinje, säger Robert Larsson och fortsätter:

– Denna nya industriautomationstrend, med robotar som lättare kan samarbeta med människan, innebär en tätare interaktion mellan människa och robot. Det betyder också att robotsystemet inte behöver omges av en traditionell säkerhetsbur, så som det ofta ser ut idag, på olika automatiserade produktionslinjer.

Robotdalen är en innovationsverkstad som finansieras av Vinnova, Europeiska regionala utvecklingsfonden samt akademi, offentlig sektor och näringsliv i Sörmlands, Västmanlands och Örebro län.