Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robotdalen startar samarbete med kinesiskt företag

Det kinesiska företaget Zhongrui Funing Robotics startar verksamhet hos Robotdalen i Västerås. Syftet är att samarbeta om vårdrobotar. "Det kan bli hur stort som helst", säger Anders Teljebäck (S).

Annons

På måndagen skrevs en avsiktsförklaring mellan Robotdalen och det kinesiska företaget Zhongrui Funing Robotics. Det kinesiska företaget har ett intresse för de vårdrobotar som utvecklas i Västerås. Robotdalen och de företag som utvecklar vårdrobotar vill gärna locka till sig kinesiska investerare och få ut sina produkter på den kinesiska marknaden.

Robotdalen är ett statligt finansierat samarbete mellan företag och myndigheter för att främja robotik. Som VLT tidigare berättat har till exempel roboten Giraffen utvecklats i Västerås för att kunna bedöma vårdbehov på distans. En robot som är under utveckling av ett lokalt företag är duschroboten Poseidon. Poseidon ska göra det möjligt för människor som har svårt att röra sig att kunna duscha på egen hand.

Zhongrui Funing Robotics ska till en början öppna ett kontor inne på Expectrum med en anställd. Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande, tror att samarbetet i framtiden kan bli mycket större.

– Den kinesiska marknaden är gigantisk, så det känns otroligt spännande, säger han.

Västerås kommun har sedan tidigare samarbeten med kinesiska myndigheter. Detta är omdiskuterat eftersom Kina är en diktatur som kränker mänskliga rättigheter.

– Det är alltid sådant man väger in i sådana här samarbeten. Men nu handlar det om något som ska leda till konkreta förbättringar för det kinesiska folket, säger Anders Teljebäck.

Kina har problem med en åldrande befolkning som ska tas om hand av en krympande andel unga.