Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd stuga i topp

De allra populäraste husen ligger nära till vatten, och har en hög standard. I Västmanland är röda hus med vita knutar och torp mer populära än i andra delar av landet.

- Just nu är det högsäsong för fritidshusförsäljningen, säger Claudia Wörman, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Mäklarsamfundet har gjort en undersökning som rangordnar tio egenskaper som gör ett fritidshus populärt.

– Det är en genomgående trend att fritidshusen ska ligga nära vattnet. Det är sinnesbilden av ett fritidshus. Det ska vara nära bad och till vattensport. Det är bra eftersom vi i Sverige har mycket sjöar och kust, säger Claudia Wörman.

Vill ha rött hus

- I Västmanland vill köparen gärna att fritidshuset skall vara ett rött hus med vita knutar, eller så ska det vara ett torp.

– I stora delar av landet ser det lika ut. Det skiljer inte så mycket åt från län till län även om det finns vissa skillnader, säger Claudia Wörman.

- Det blir allt vanligare att de som köper ett fritidshus vill ha en hög standard. Huset ska gärna ha indraget vatten.

– Vi vill gärna jobba så lite som möjligt på semestern. Det är en trend som ökat den senare tiden. Men det råder en viss renoveringsiver i landet. Vi vill renovera och ha husen i tipptopp, säger Claudia Wörman.

Mindre tomt

Det har blivit allt vanligare att köpa ett hus med en mindre tomt, än vad det har varit tidigare.

– Det är inte längre en stor tomt som gäller. Tidigare var vi tvungna att ha en stor tomt för att kunna dryga ut kassan. Nu vill vi istället ha ett fritidshus med en liten tomt för att det inte ska bli mer arbete än nödvändigt med den, säger Claudia Wörman.

Den som är ute efter ett fritidshus bör enligt Claudia Wörman i första hand ta reda på hur mycket de är beredda på att betala för det.

- Tänk efter vad det är som du vill ha huset till. Ett fritidshus som ligger på pendlingsavstånd används oftare än ett hus som ligger långt hemifrån. Om det ligger för långt borta riskerar det att bli mycket pengar per helg. Men det bästa tipset jag kan ge är att man ska vara egoistisk och köpa det hus som man känner att man verkligen gillar, säger Claudia Wörman.

Fritidshusens tio-i-topp

Här är de tio hetaste egenskaperna som folket i Västmanland gärna ser att ett fritidshus har.

1. Nära vatten eller sjö

2. Hög standardmed indraget vatten

3. Rött hus med vitaknutar

4. Torp

5. Ensligt läge

6. Mer fokus på tomten än på huset

7. I skogen

8. Fritidshus med renoveringsbehov

9. Hus för många personer eller flera familjer

10. Nära närmaste granne