Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön röra väntar i utrikes-politiken

Annons

Till följd av omvärldsläget spelar utrikespolitiken en större vikt i årets val. Rysslands invasion av Ukraina innebär en ny tid för Europa där gamla sanningar måste omprövas.

Vi anser att Sverige ska ha en stark röst och tillsammans med EU stå upp för demokrati och markera mot de kränkningar som nu sker mot suveräna stater. Vilken utrikes- politik vi kommer få med en rödgrön regering finns det inga svar på.

När Ryssland genomför provokationer och kränker andra europeiska länder har Vänsterpartiet uppmanat till en ”nerskruvad retorik”. I Europa- parlamentet röstade de Vänsterpartiets nej till den resolution som fördömde Ryssland med anledning av att den var ”ensidig”.

I sig är detta inte konstigt, Vänsterpartiet har alltid haft en minst sagt komplicerad relation till Ryssland. Vänster- partiet vill tillsammans med Miljöpartiet även avskaffa svensk vapen-export, en reform som i ett slag skulle göra 15-20000 människor arbetslösa och på sikt försvaga svensk försvarsförmåga.

Vilket inflytande Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan få på utrikes- politiken gavs ett smakprov i valrörelsen 2010 där de bland annat presenterade krav på att USA skulle lämna samtliga sina militärbaser utomlands, ett grundrecept för den som vill destabilisera stora delar av världen.

Med en rödgrön regering riskerar vi att vakna upp med en utrikesminister som hellre kritiserar demokratier som USA, än att stå upp för förtryckta människor i diktaturer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel