Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna i Västerås: Ekologisk mat i kommunens verksamheter är en del av Climate challenge

Inom Climate Challenge Västerås kan organisationer och företag i Västerås utmana varandra att utveckla sitt miljöarbete. Sedan tidigare pågår energiutmaningen, elbils-utmaningen och bostadsutmaningen.

Genom Matutmaningen förbättrar vi kvalitén på maten i stadens verksamheter och minskar dess miljö- och klimatbelastning. Vi utmanar samtidigt våra fristående förskolor, skolor, boenden och stadens restauranger att inom ramen för Climate Challenge anta ännu en utmaning – Matutmaningen!

Regeringen formulerade 2006 ett nationellt inriktningsmål för livsmedelskonsumtionen i offentlig sektor. Målet var att 2010 skulle 25 procent av livsmedelsinköpen vara ekologiska. Organisationen Eko-Mat Centrum gör årliga sammanställningar av utvecklingen och presenterade nyligen sin rapport för 2010. Där konstateras att sedan 2006 har kommunerna och landstingen sammanlagt ökat sina inköp av ekologiska livsmedel från 5.9 procent till 13.8 procent.

Det går alltså framåt men vi är bara halvvägs till det ursprungliga målet så nu gäller det att kavla upp ärmarna och fortsätta på den inslagna vägen. Lund hamnade överst på 34,6 procent, våra grannar Eskilstuna hade 24,6 procent och Örebro 21,8 procent. Hur har det då gått för Västerås? Vår andel ekologiska livsmedel 2010 blev 17,6 procent.

Vi är alltså över snittet men vi är inte nöjda. Därför fortsätter vi nu den påbörjade matsatsningen inom stadens verksamheter. Vår rödgröna ambition är att den mat som serveras på våra boenden för äldre- och funktionsnedsatta, skolor och förskolor ska inte bara smaka bra den ska också främja hälsan, klimatet, vattenkvalitén och det lokala näringslivet. Vi ska upp till 25 procent ekologiskt, minst!

Upphandlingspolicyn som fullmäktige nyligen fattade beslut om stärker våra ambitioner. I budgeten för 2012 satsar vi extra resurser på att förverkliga vårt mål. Vi kommer också att arbeta för att införa en vegetarisk dag i veckan i skolorna.

Matens betydelse för klimatutmaningen är stor. Den mat vi äter och slänger i Sverige ger upphov till växthusgasutsläpp som motsvarar ungefär 25 procent av de totala utsläppen per svensk och år. Det är nästan lika mycket som utsläppen för resor. Genom att satsa på ekologiskt, minska köttkonsumtionen och minska matavfallet kan vi alltså göra stora vinster för miljön. Vi antar Matutmaningen – gör du?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel