Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna: Man ska kunna leva bra i Västerås utan bil

Det måste bli enklare och attraktivare att välja att låta bilen stå och i stället ta cykeln, bussen eller att promenera dit man ska.

Erfarenheter från andra städer visar att cityhandeln gynnas om cykel och gång dominerar centrum.

Bristen på bränsle i framtiden kommer att tvinga oss till stora förändringar av hur vi transporterar oss. Inte ens med en markant ökning i produktionen av biobränsle och elbilar kommer vi att kunna åka bil i samma utsträckning som vi gör i dag.

Den främsta omställningen måste ske i städerna, eftersom det i staden finns goda möjligheter att förbättra tillgängligheten till cykel, gång och kollektivtrafik, detta enligt Trafikverkets planeringsunderlag.

Vi rödgröna vill att Västerås ska vara tidigt ute i denna omställning för att se till att staden blir attraktiv för människor och företag i framtiden. Det är vårt ansvar som politiker att börja planera för en stad med fler cyklister, färre bilar och god kollektivtrafik.

Vad är det då vi måste göra? Jo, öka antalet cykelparkeringar, prioritera bussen före bilen på gatorna samt förbättra infrastrukturen för cyklister. Lägg därtill till en god kollektivtrafik, planerad efter dagens behov, så är vi ett steg närmare ett klimat-smart Västerås.

Det finns bevisat i en mängd rapporter, från bland annat VTI aktuellt (Väg- och transportinstitutets tidning) att satsningar på cykelvägar ökar cyklandet, medan satsningar på bilvägar och bilparkeringar ökar bilåkandet, sådana satsningar ökar även efterfrågan på än fler parkeringar och bilvägar.

I tekniska nämnden har de borgerliga ledamöterna yrkat på fler och billigare parkeringsplatser. De röstade emot bättre snöröjning av gång- och cykelvägar och argumenterade emot en tidig sandupptagning av huvudcykelstråken.

Det är tydligt att det är bilåkandet som ska prioriteras enligt dem. Detta går stick i stäv med ambitionen att få en mer klimatsmart stad där det är enkelt att välja de miljömässigt goda alternativen.

För att nå stadens klimatmål behövs en kraftfull satsning på ett bilsnålt samhälle. Det ska vara möjligt att leva bra i Västerås utan bil.

Carin Lidman (S), ordförande

Mikael Vilbaste (MP)

Karin Thorborg (V)

Jan van der Horst (S)

tekniska nämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel