Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna: Miljonsatsning på stärkt psykiatri

Den 20 juni beslutar regionfullmäktige om Region Västmanlands budget för 2018–2020. Vi i den rödgröna majoriteten lägger fram ett budgetförslag som tar ekonomiskt ansvar. Vi satsar på viktiga områden som personal och psykiatri, och har en god ekonomisk hushållning för att säkra framtida pensioner och investeringar. Vi ser också till att ha en ekonomisk buffert för att kunna parera oförutsedda utgifter i verksamheterna, det behövs för en ansvarsfull budget. Totalt höjer vi ramarna med 731 miljoner.

Till skillnad från oss saknar Alliansen tillräckliga buffertar i sin budget, trots att vi vet att 2019 och 2020 blir ekonomiskt ansträngande. Dessutom vill Alliansen skära ned på ramarna för regionens kärnverksamheter med över 160 miljoner. Det slår negativt mot Västmanlands sjukhus, primärvård och psykiatri. Så löser man inte framtidens utmaningar.Med vårt rödgröna budgetförslag kommer rejäla satsningar på personal, psykiatri och folkhälsa.

Personalen är vår viktigaste resurs, och är central i arbetet med att lösa dagens och framtidens utmaningar. Drygt 45 miljoner går till personalen. Det är pengar som går till att möjliggöra för anställda att vidareutbilda sig och samtidigt få ersättning från regionen. Sjuktalen är höga i Västmanland, därför vill vi satsa pengar på att minska dessa. Resurser kommer även riktas mot att förbättra arbetsmiljön. Vi gör dessa satsningar för att förbättra regionens kompetensförsörjning, det vill säga att anställa, utveckla och behålla kunnig personal.

Psykiatrin är ett av de områden som det är svårast att hitta rätt personal till. Därför stärker vi bemanningen inom psykiatrin i denna budget. Utöver de 25 miljoner som vi aviserade i förra årets budget vill vi nu tilldela psykiatrin ytterligare 8,5 miljoner för att möjliggöra anställningar i doktorand- och post-doc-tjänster.

Vi ser att den psykiska ohälsan ökar i länet. Därför är det viktigt att vi arbetar mer gemensamt för att vända den trenden. Av den anledningen lägger vi 3 miljoner på att stärka samarbetet med kommuner och andra aktörer för att få till insatser som förbättrar den psykiska hälsan, inte minst för unga.

Även habiliteringen är ett område vi vill stärka. Där avsätter vi 3 miljoner för att få till individuella insatser i rehabilitering, så att människor med en funktionsvariation får en bra livskvalité.

Rödgröna budgetar stärker Västmanland. Vi tar ekonomiskt ansvar och det möjliggör satsningar för att förbättra vården, kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen i länet.

Denise Norström (S)

Hans Jansson (V)

Pernilla Rinsell (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel