Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna prioriterar kök före vård av nyfödda

Annons

Sverige är ett litet land. För att ha råd med en avancerad vård till alla på lika villkor behöver landsting och regioner samarbeta över länsgränserna. Alla landsting/regioner kan inte bygga och ha allt.

I Västerås finns ett kök där patientmat tillverkas. Köket är för stort för endast patienterna i Västmanland. Sedan ett antal år tillbaka tillverkas mat även till patienterna på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Genom en finurlig tillverkningsprocess kan patienterna erbjudas en matsedel med många olika alternativ samtidigt som mat som lagas i onödan minskat drastiskt. Patienterna är mycket nöjda med maten enligt flera mätningar.

Nu har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Region Uppsala bestämt att ett produktionskök ska byggas på Akademiska för 325 miljoner kronor. Det innebär att Region Uppsala kommer lämna samarbetet runt köket i Västerås, vilket i sin tur betyder dyrare patientmat både i Uppsala län och Västmanland.

Samtidigt är det stor brist på neonatalplatser i hela landet. Födande kvinnor skickas därför utomlands. Avdelningen i Uppsala är omodern och underdimensionerad. Till denna specialistavdelning kommer även de allra minsta och svagaste barnen från flera delar av landet, däribland Västmanland.

De rödgröna i Region Uppsala anser sig inte ha råd att bygga om neonatalavdelningen. Däremot anser de sig alltså ha råd med ett nytt produktionskök. Trots att det redan finns ett väl fungerande kök i Västerås, som i och med detta beslut kommer vara alldeles för stort. De anser med andra ord att det är bättre att skicka födande kvinnor till Åbo än att köra mat från Västerås.

I flera år har vi frågat efter en plan för köket i Västerås om Uppsala skulle lämna samarbetet. Denna plan ansåg dock Socialdemokraterna i Västmanland inte behövdes – så någon sådan plan finns inte.

Kristdemokraterna kräver långsiktighet i de strategiska investeringarna och samarbete över länsgränser.

Att ändra på något som idag fungerar tillfredsställande är oansvarigt och dumt.

Malin Gabrielsson (KD), Region Västmanland

Anna-Karin Klomp (KD), Region Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons