Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna: Starten av Techno Park stärker Västerås som en grön teknikstad i världen

Snart slår vi upp portarna för Västerås nya Science center och Kom Tek, kommunal teknikskola med fritidskurser i teknik, i det gamla Rådhuset vid Fiskartorget. Teknik, naturvetenskap och det kreativa lärandet är i fokus.

Västerås science center har ett liknande upplägg som Tom Tits i Södertälje och ska locka fler västeråsare att intressera sig för naturvetenskap och teknik genom olika vetenskapliga och tekniska experiment.

De flesta barn har en lust att ta reda på hur prylar fungerar och hur saker hänger ihop. Det handlar om att förädla den lusten och se till att barnen och ungdomarna får utveckla nyfikenheten till ett intresse.

Västerås har länge varit ett nav för utveckling i vår region. Företag som Bombardier och ABB har alla stor del av sin verksamhet här. Häromdagen kunde man läsa på nyhetsplats i VLT om hur bra det går för ABB-Sverige. De har stora rekryteringsbehov och söker främst ingenjörer.

Samtidigt visar Svenskt näringsliv att företag i Västmanland har stora problem med att få tag på medarbetare med rätt kompetens trots en hög arbetslöshet. Företagen i vårt län misslyckas med fyra av tio rekryteringar. Fyraav tio nya jobb blir alltså inte av.

De satsningar vi gör på teknikområdet i Västerås syftar förutom till att barn och ungdomar ska kunna utveckla sitt intresse för teknik och naturvetenskap också till att säkerställa en framtida försörjning till de kunskapsintensiva teknik-yrkena.

Redan i dag är det brist på ingenjörer, tekniker och naturvetare. Vi satsar därför brett på teknik, matematik och naturvetenskap på alla nivåer för att möta utvecklingen.

Starten av Västerås Techno Park närmar sig, satsningarna vi gör kommer att stärka Västerås som grön teknikstad inte bara i Sverige utan i världen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel