Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna: Upphandling garanterar inte effektivitet eller kvalitet

Frågan om upphandlingar är väldigt aktuell i och med de många uppmärksammade vårdskandalerna i de privata äldreboendena runt om i Sverige.

Att frågan har klara skiljelinjer mellan blocken visade sig tydligt under det senaste kommunfullmäktige när frågan debatterades.

Vi rödgröna menar att för oss är upphandling inget självändamål. För oss handlar det om att skapa en bra kvalitet, en god effektivitet, höga krav och i slutändan en så bra service som är möjligt för medborgarna och deras skattekronor. Om sedan metoden för det i vissa fall är upphandling, må så vara. För det är så vi ser det, som ett av många verktyg.

För Västeråsalliansen är upphandling en rent principiell fråga. Man ser upphandling som en överideologi som skall genomföras till vilket pris, eller till vilket vinstuttag, som helst. Man ser upphandling som ett näringspolitiskt instrument för företagande. Man säger att man vill göra det för att öka val-friheten men pratar mest om hur viktigt det är för näringslivet att kommunen upphandlar sin verksamhet.

Man säger att man värnar de små lokala företagen och personalkooperativen som utförare. Men tittar vi vilka som är verksamma inom denna sektor i Västerås, så visar det sig att det är väldigt få lokala företag. Tvärtom är majoriteten stora multinationella företag och ofta är det riskkapitalbolag som är utförare.

Upphandling i sig är ingen garant för kvalitet eller effektivitet, tvärtom visar den samlade forskningen att privatiseringarna i välfärden vare sig ökar kvaliteten eller effektiviteten. Dessutom gör nuvarande lag-stiftning det svårt att ställa de krav på exempelvis miljöhänsyn, demokratisk insyn och socialt ansvar som vi som ansvarsfull kommun skulle vilja ställa.

Den omtalade valfriheten har visat sig vara de privata riskkapitalbolagens frihet att välja om de ska betala skatt eller inte. De senaste dagarna har vi sett hur de stora riskkapitalbolagen slussar ut skattemedel i form av vinst på bekostnad av den välfärd man skulle bedriva. Vi rödgröna tycker det är viktigt att skattemedel avsedda för välfärd också används till det. Vinster ska inte kunna tas ut genom att minska på kvaliteten eller att välja bort människor med stora behov.

Vinsten i ett välfärdssamhälle är inte pengar i skatteparadis. Vinsten i ett välfärdssamhälle är att ge en så god skola, vård och omsorg som möjligt. Det är där vi väljer att lägga vårt fokus. Därför sade vi Rödgröna nej till Västeråsalliansens förslag att i den nya strategiska planen öka upphandlingarna utöver det som redan är upphandlat i Västerås fram till 2015.

Upphandling är en ekonomisk fråga, säger företrädare för Västeråsalliansen i staden. Vi rödgröna säger att kvalitet och innehåll är viktigast och måste vara det som styr.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel