Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödlistade musslor plockas – hamnen ska muddras

Under tisdagen och onsdagen är Västerås stad och miljökonsult på plats vid vågbrytaren vid kajen i Västerås hamn för att plocka musslor. Anledningen till det är att de rödlistade musslorna som finns där ska flyttas.

TV-inslag från 2012

När musslorna är bortplockade så kommer de att få ett nytt hem vid baksidan av Vågholmen vid Öster Mälarstrand.

– Musslorna tycker om rörelser i vattnet och gynnas av fartygsrörelser som skapar rörelser i vattnet och virvlar runt sediment som musslorna filtrerar. Musslorna finns och trivs bara där det är bra vattenkvalitet, berättar Anna Kruger, markmiljöspecialist i Västerås stad.

När musslorna är borta ska man riva vågbrytaren och sedan sätta igång att muddra. Det för att kunna ta emot större fartyg.

Arbetet är en del av Mälarprojektet där Västerås stad, Köpings kommun och Mälarhamnar AB arbetar tillsammans med Sjöfartsverket och Trafikverket. Målet är att kunna transportera mer gods på Mälaren.

Att en art är rödlistad betyder att de är så få att de riskerar att försvinna.