Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödvinernas rödvin passar bäst till kött

När en höstig gryta eller härligt mörad oxfilé står på menyn, då ska det vara en flaska Côtes du Rhône till.

Annons

Kring floddalen Côtes du Rhône i sydöstra Frankrike har det odlats dyrkade viner i tusentals år. Ändå har vinerna inte samma glamourösa rykte som till exempel vinerna från Bordeaux, även om populariteten vuxit på senare år.

För mig är ett vin från Côtes du Rhône (betyder ungefär ”sluttningarna längs Rhône”) höst i hundraåttio. Det är en flaska från de här regionerna som jag vill korka upp till helgens mustiga köttgryta.

Côtes du Rhône är liksom rödvinets rödvin. Det är fruktigt, lagom fylligt, aningen strävt och väldigt matvänligt. Ett vin man blir glad av, inte bara på grund av procenthalten (som tenderar att vara ganska hög).

Men det är inte alldeles lätt att hitta rätt i Rhône-djungeln. Som med alla franska viner är det ett virrvarr av regler och distrikt att hålla reda på. Men i enkla drag ser det ut ungefär så här: Det handlar överlag mest om rödvin, men i viss mån även om vitt och rosé. I norra delen av distriktet produceras betydligt mindre mängder och av en annan typ. Här är syrahdruvan den vanligaste, därav är vinet tyngre och maffigare än sina sydliga mer lättsinta syskon.

I södra delen används framför allt druvan grenache, men även mycket blandningar. Vinerna har lite mer barfotastuk och lavendelfält över sig. Lättare, örtigare och inte lika lagringskrävande som bröderna i norr.

Oavsett vilket humör man är på är Côtes du Rhône-viner framför allt väldigt bra till kött, särskilt lamm och nöt. Så släng på en biff och korka upp en fransos. De är nämligen som gjorda för varandra.

Här kommer tre favoriter:

1. Les Dauphins Côtes du Rhône Reserve Organic, 2014, (72458)

Passar till: Lamm, nöt

Pris: 89 kronor

- Ett lite enklare exempel, men ändå drickvärdigt. Det är säkert ett brott i Frankrike, men jag serverar det gärna till spaghetti med köttfärssås.

2. Xavier Châteauneuf-du-Pape, 2011 (6267)

Passar till: Lamm, nöt, vilt

Pris: 225 kronor

- När en Châteauneuf-du-Pape är god tycker jag att det är något av det härligaste man kan dricka, även om det kan klassas som en klyscha. En väldigt god klyscha i så fall. Mustigt, maffigt och kryddigt. Till helgens viltkött, tack!

3. Domaine de la Janasse Terre d’Argile 2013 (94915)

Passar till: Lamm, nöt

Pris: 165 kronor

- Ett riktigt höstvin, perfekt till en lammgryta med mycket örter. Mysig, tung körsbärssmak med lite pepprig känsla. Blir dock ännu bättre med något års lagring.

Värt att veta

De allra enklaste vinerna heter bara Côtes du Rhône, snäppet bättre är Côtes du Rhône-villages, som bara omfattar ett 90-tal byar och har strängare regler.

Nästa steg är Côtes du Rhône-villages följt av kommunnamnet.

De mest exklusiva vinerna nämner inte ens Côtes du Rhône på etiketten, i stället används enbart cru-appellationens namn (AOC). De mest kända är Château-Neuf-du-Pape, Gigondas, Hermitage och Crozes-Hermitage.