Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Bergkvist: Psykodynamiska terapeuter kan inte ”jobba med KBT”

De psykodynamiska terapeuterna vänder sig med all rätt emot att främst kognitiv beteendeterapi (KBT) ska få monopol som behandlingsmetod enligt vårdavtal med landstinget. De skriver samtidigt, vilket framgår om man läser noga, att de själva ”jobbar även med KBT-behandling”. Så kan man inte uttrycka sig, menar jag.

Det handlar om metoders underliggande idéer om människans natur. Därför kan det aldrig röra sig om KBT när en psykodynamisk terapeut gör något som på ytan ser snarlikt ut. Metoderna blommar helt enkelt i olika myllor. Varför inte stå upp för detta? Varför verka lika trendkänslig som psykiatrin?

I övrigt är jag tacksam för mycket i terapeuternas artikel. Först och främst för att de tar till orda och biter ifrån en del, vidare för att de lyfter fram olika forskningsrön och anknyter dessa till egna erfarenheter i yrkes-livet. Sådant borde ledningen lyssna till.

Jag instämmer inte i beskrivningen av terapi-patienterna som en generellt ”svår och vårdkrävande grupp”. Säg hellre att de behöver adekvat samtals-behandling för att inte bli vårdkrävande.

Fakta

w Kognitiv beteendeterapi (KBT) syftar till att förändra tankar och beteenden genom främst träning.

w Psykodynamisk terapi syftar till bearbetning av inre konflikter genom främst insikt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel