Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Antimobbningsarbetet ska granskas

Frågan om mobbning i skolan och nätmobbning är aktuell igen efter händelsen i Bjästa.

Folkpartiet och Västeråsalliansen har som en konsekvens av Skolinspektionens rapport och våra egna kvalitetsredovisningar fattat beslut i grundskolenämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att särskilt granska skolornas antimobbningsrabete.

Besluten togs i februari och mars. Vi är angelägna om att få en första rapport före sommaren. Först kommer vi att granska gymnasieskolorna och därefter grundskolorna.

Arbetsro och trygghet är viktiga frågor och vi acceptetrar inte att elever mobbar varandra. Inte heller att vuxna mobbar elever eller tvärt om.

Det ska råda nolltloerans mot all typ av kränkande behandling och mobbning. Om någon elev blir mobbad ska han eller hon få stöd direkt. Om en elev mobbar ska det få konsekvenser, till exempel att man får byta klass eller som en sista åtgärd, flyttas till en annan skola. Men där ska den eleven också få stöd för att komma vidare.

Vi delar Skolinspektionens uppfattning att vi ska ha kvalitativa planer mot kränkande behandling. Men vi nöjer oss inte med fina planer. Vi avsätter nu extra resurser för att under våren specialgranska skolornas arbete mot mobbning, rutiner för hur rektor och personal agerar, men också att metoderna man använder är evidensbaserade. Vi förutsätter att skolorna också bedriver ett aktivt dialogarbete där elever involveras för att förebygga mobbning.

Utöver våra årliga enkäter och kvalitetsgranskningar kommer vi att studera skolornas arbete. Vi hoppas att rektorerna tar dessa frågor på allvar och att föräldrar också bidrar till att förebygga och hantera situationer som uppkommer.

Det är också viktigt att skolor och föräldrar diskuterar mer öppet, tillsammans med eleverna, problematiken kring nätmobbning. Vi vill ha en kunskapsskola där det råder arbetsro och trygghet. Vuxna måste reagera och agera direkt när mobbning inträffar. Ingen elev ska tvingas stanna hemma på grund av rädsla och ingen elev som mobbas ska behöva flytta från sin skola.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel