Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Gymnasieskolans problem är inte pengar

De rödgröna i Västerås, som suttit i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden sedan den 1 november 2010, påstår att vi skickar ut dimridåer som inte har något med gymnasie-skolans verklighet att göra.

Efter åtta år i nämnden, senast som dess ordförande, kan jag försäkra de rödgröna att vi har en god bild av gymnasieskolans kost-nader. Inte minst de utmaningar och de omställningar som gymnasieskolan står inför exempelvis med tanke på demografin. Men vi vet också att under Folkpartiets ledning gjorde nämnden årligen ett överskott på mellan 12 och 20 miljoner kronor.

Bakgrunden är att vi satsade och prioriterade skolan. Vi upphandlade och fick lägre kostnader och till detta fick vi statsbidrag för satsningar på Lärarlyftet och Yrkesvuxutbildningar. En viktig orsak till överskotten var ekonomisk osäkerhet 2009 och 2010, vilket innebar att nämnden aldrig fördelade ut alla resurser till gymnasiet. I de lägre åldrarna kan nämnas att staden fick del av statens satsning på läsa-skriva-räkna-garanti som vi drivit igenom i regeringen och sedan lokalt i Västerås, denna satsning kommer att fortsätta.

Att påstå att tio miljoner kronor i lägre statsbidrag skulle kullkasta hela utvecklingen av gymnasiet är en överdrift. Nämnden har sedan 2008/2009 för-berett resurser i budgeten för implementering av den nya gymnasieskolan. Vi har fasat ut kurser, lagt ned program och gjort om program – allt inför gymnasieskolan hösten 2011.

Staten kommer att följa kommunernas kostnader, men Västerås problem är gymnasieskolans tomma dyra lokaler, relationen till och ersättningarna till Pro-aros som organisation samt dåliga genomströmnings-tider. Våra elever går för länge i gymnasieskolan jämfört med andra kommuner vilket kostar mycket resurser.

Allt för många elever kommer direkt från grundskolan in på individuella programmet, vilket också kostar mycket pengar. Det är här Västerås utmaning ligger och det är den analysen vi har gjort i Västerås. Nationellt kommer gymnasieskolan att kosta mindre, men detta på sikt när lärlingsutbildningarna och yrkesutbildningarna satt sig.

Staten satsar på andra skolreformer och Västerås som huvudman har alltid ansvaret att prioritera skolan oavsett om det handlar om lärarlöner, läsa-skriva-räkna-garanti eller kompetensutbildning för att få fler behöriga lärare.

I stället för att fortsätta leverera överskott till kommunledningen kan nämnden se till att fördela ut resurserna ännu bättre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel