Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Lång väg till bästa skollän

I dag utser Lärarförbundet runt om i landet bästa skolkommun. Indikatorer kan alltid diskuteras. Förbundet tittar bland annat på lärartäthet, goda resultat i grundskolan samt andel utbildade lärare.

Länsstyrelsen arrangerade nyligen ett kompetensseminarium vid Mälardalens högskola. Kompetensfrågan är vår största utmaning. Resultaten måste höjas, fler elever behöver uppnå resultaten när det lämnar grundskolan för att bli gymnasiebehöriga. En annan utmaning är att utbilda ungdomar till en arbetsmarknad som finns i verklig-heten.

I Västmanland ser ekonomin olika ut i kommunerna. Att behöva anpassa kostymen när antalet elever minskar är inget konstigt. Det är något annat när kommuner prioriterar bort skolan och istället satsar på andra områden trots brister i kvalitet, resultat och genomströmning på gymnasiet.

Många kommuner har fortsatt stor andel obehöriga lärare. Kompetenskartan för Västmanland är något vi efterfrågat under fler år. Vi måste satsa mer på kvalitet i skolan. Vi måste höja resultaten bland pojkar generellt och vi måste satsa mer på matematik och teknik.

Regeringens beslut om Mattelyftet är ett steg. Regionens kompetensförsörjningsbehov är viktigt, skolorna måste bli bättre på att erbjuda program som faktiskt ger jobb direkt efter skolan. Gymnasieskolan har också en utmaning att motivera elever att studera. Nyligen berättade en rektor att yrkeselever tar lättare på studierna än de som läser högskoleförberedande. Medvetna om att de får arbete efter skolan gör att de struntar i ämnen som matematik och engelska.

Problemet är att ungdomarna lämnar skolan utan slutbetyg, vilket drar ner länets resultat.

I Västerås införde vi 2008 lärlingsutbildningar, vilket är ett viktigt spår för att stärka kopplingen mellan gymnasiet och närings-livet. Fler kommuner borde erbjuda lärlingsutbildning.

Vi införde också verksamheten Arenan 2009 som ett parallellt spår för ungdomar som inte vill gå i gymnasieskolans program, men som behöver tidig vägledning och skräddarsydd yrkesutbildning med målet att komma ut i arbete.

Vi prioriterar vuxenutbildningen. Regeringen satsar på Yrkesvux och på Yrkeshögskolan för att anpassa utbildningsvägarna för en arbetsmarknad som finns utanför skolan samtidigt som vi förebygger ungdomsarbetslösheten.

Vi kan bli bästa skollän först om kommuner prioriterar och följer upp skolans resultat. Riksdagens beslut om en ny lärarutbildning är strategisk viktigt. Näringslivet kan göra mycket mer.

Lärare och föräldrar måste ställa krav och förändra ungdomarnas attityd till utbildning, att det är viktigt för deras framtid och för samhället i stort.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel