Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Lönemodeller måste få faktiskt genomslag

Lärarnas riksförbund menar att facket inte motsätter sig individuell lönesättning och att det är något facket brukar efterfråga i dialog med cheferna.

Det är positivt att Lärarnas riksförbund förtydligar hur löneprocessen fungerar och att det är flera aktörer som är inblandade, politiker men också lönesättande chefer. Folkpartiet delar helt uppfattningen att duktiga lärare ska premieras. Lärarnas insatser i klassrummet och det arbete man gör i vardagen med eleverna måste premieras högre.

Lärarnas löner i Sverige och i Västerås måste höjas. Facket kan göra mycket mer genom att systematisktfölja upp de riktlinjer som man på papper kommit överens om. I dialog med lärarfacken har tolkningen av individuell lönesättning varierat, men på senare tid har man tydligt markerat att man är för detta.

Men lönemodeller räcker inte. Facket har en viktig roll i att detta får genomslag för den enskilde läraren. Facket kan påverka rektorerna ännu mer och verkligen följa upp så att enskilda lärare som gör ett bra arbete, redovisar goda resultat och bedöms vara duktiga pedagoger belönas i lönekuvertet.

Därför är jag heller inte för en generell löneökning för alla lärare i dagsläget. Dels finns det inte tillräckligt med resurser avsatta, dels uppnår vi inte den lönespridning som vi önskar.

Västerås stads skolor kan också göra andra insatser för att höja läraryrkets status, dels när det gäller lärarnas arbetssituation men också att åter införa ämneslärarrollen som en del i karriärtrappan.

Även detta ska synas i lönekuvertet och inte bara på papper, lärare som tar ett extra ansvar ska också premieras lönemässigt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel