Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Passiv (s)jukskrivning utan återgång till arbetslivet

Socialdemokraterna Sven-Erik Österberg, Pia Nilsson, Olle Thorell och Anna Wallén skriver att det inte går att sätta tidsgräns för sjukdom. Vad menar de egentligen med det?

Låt mig påminna hur det var innan, på den social-demokratiska tiden. Då var det inte ovanligt att människor gick sjukskrivna i fem, tio, femton år utan att någon ens ställde dem frågan om vad de kunde bidra med i samhället! Sjukskrivningen i Sverige, en av världens friskaste länder, var högre än i omvärlden.

Särkskilt hög sjukskrivning var det i regioner med hög arbetslöshet. Varje dag förtidspensionerades 140 av dessa sjukskrivna personer, bland dem också mycket unga.

Tidsgränsen, som Socialdemokraterna förfasar sig över är två och ett halvt år. Det är en oerhört lång tid att vara sjukskriven. Det är en oerhört lång tid att inte bli efterfrågad på. Och vad omförsäkringen handlar om är att man under tre månader träffar handläggare på Arbetsförmedlingen för att diskutera framtiden, jobbmöjligheter, vad man orkar och vad man klarar av. För vissa riktigt sjuka har det handlat om endast ett möte och därefter har man återgått till sjukskrivningen. Denna möjlighet är viktig att slå fast. Dessa regler kommer ytterligare mjukas upp.

När vi i Folkpartiet reste runt förra året och träffade arbetsförmedlare så fick vi ofta höra om de rädda och oroliga människorna som kom dit och som efter tre månader gick stärkta där-ifrån. Många gick tillbaka till sjukskrivning, de var inte redo för arbetsmarknaden, men någon hade åtminstone trott på dem och lyssnat på dem.

Många, oväntat många faktiskt med tanke på att en stor del av denna första grupp varit sjukskrivna så oerhört länge, fick tillräcklig tro på sig själva för att fortsätta söka vidare. Många hittade till och med nya jobb.

Det är alltså denna tidsgräns som Socialdemokraterna tycker är så hemsk

Det finns mycket som kan och som har förbättrats med sjukförsäkringen. Men denna grundläggande tanke, att ingen människa ska tillåtas glömmas bort av samhället, den får vi inte ge upp och det är den stora skillnaden mellan Social-demokraternas syn och Folkpartiets i denna fråga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel