Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Problemet är skolresultaten och kvaliteten – inte vinsten

Anders Teljebäck (S) oroar sig för utvecklingen med att större riskkapitalbolag köper upp skolor. Samtidigt har Socialdemokraternas kongressbeslut på att inte förbjuda vinster i skolan och äldreomsorgen.

Folkpartiet och regeringen har infört en ny skollag som reglerar både kommunala som fristående skolor. Skolinspektionen har mandat att återkalla tillstånd samt lägga ner dåliga kommunala och fristående skolor.

Friskoleutredningen som tillsattes i höstas ska se över regelverket för aktörer som vill etablera sig och över-väga ändringar med hänsyn till kvalitet och vinstfrågan i skolan.

Nytt för i år är att vi infört en etableringskontroll där Skolinspektionen gör en särskild granskning vid friskoleetableringar. Kommunerna har även sedan länge en insynsrätt i friskolorna. Lokala skolpolitiker borde bli mycket duktigare på att använda denna möjlighet.

Låt oss inte dra för generella slutsatser kring friskolor och vinster. Majoriteten av Sveriges friskolor drivs av seriösa anordnare. Det förekommer att vissa skolor går med vinst, men att det skulle gälla samtliga friskolor är inte sant. Kommunen ersätter friskolor utifrån samma skolpeng i exempelvis Västerås. Skillnaden är att kostnaden för kommunala och fristående skolor skiljer sig, inte minst utifrån att kommunen har andra lokallösningar när det gäller idrott, restaurangdel etcetera. Om detta är ett kvalitetsproblem måste de föräldrar och elever som väljer fristående skolor bedöma innan man gör sitt val.

När Västerås nu gör av med tomma, dyra lokaler, kommer skolkostnaden att minska och direkt innebär detta att även skolpengen till friskolorna minskas. Makten ligger i att eleverna röstar med fötterna. Dåliga skolor kommer att tappa elever, privata såväl som kommunala. Skolor med dålig kvalitet under lång tid måste avvecklas av kommunen, är det en friskola måste Skolinspektionen som sista åtgärd gå in och besluta om verksamhetsförbud.

Vinst ska inte förbjudas, men det får inte vara så att skolor tar ut vinst samtidigt som skolan redovisar dåliga resultat, dåliga lönevillkor för lärare och att elever inte får det stöd de behöver. Skolor som premierar långsiktighet med tydligt fokus på resultat och kvalitet ska därför premieras.

Det är bra att vinstfrågan diskuteras men den verkliga utmaningen ligger i att Sverige, Västmanland och Västerås har stora kvalitetsproblem i skolan med resultat som inte är tillfredsställande. Debatten om skolan borde fokusera mer på resultat, kvalitet, lärar-kompetensen, lärarlönerna och kommunaliseringens effekter. Staten gör nu ett antal reformer men kommunerna, som fortfarande är huvudmän, måste också ta sitt ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel