Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Romernas villkor behöver förbättras

I dag uppmärksammas romernas nationaldag i världen. Trots att romer funnits i Sverige i mer än 500 år, och i dag utgör en av fem nationella minoriteter, finns fortfarande en stor okunskap kring romer.

Folkpartiet och Västerås-alliansen påbörjade hösten 2008 ett försök att på allvar skapa kanaler mellan det offentliga och företrädare för romerna i Västerås. Min erfarenhet är att politiker tidigare inte tagit sitt ansvar i att uppmärksamma romernas utanförskap.

Vi startade under 2009 Rådet för romska frågor som hade representanter från olika romska grupperingar. Vi fick mycket värdefull kunskap om romerna och att finska och polska romer har helt olika utmaningar i samhället. En sak är gemensam – vikten av att bryta de fördomar, diskrimineringen och den negativa attityd som finns gentemot romerna.

I Europa har romerna, den största minoriteten i Europa, förföljts och tvångsförflyttats mellan olika länder trots att flertalet är EU-medborgare. Denna jakt på romer måste upphöra och jag välkomnar att det ungerska ordförandeskapet i EU har frågan bland sina prioriteringar. Men det är varje land och varje kommun som har ett stort ansvar att i vardagen få en bra dialog och stötta romerna.

De romer vi träffat är aktiva och vill bidra. Att få fler vuxna och inte minst unga att slutföra sin skolgång och gymnasieskola är en mycket prioriterad fråga. Utan en bra skolgång är chanserna att få ett arbete mycket små.

Romer har delat med sig av sin kultur, mat och traditioner. Vi har sett i vårt arbete hur viktigt det är med det civila samhället där föreningar och församlingar spelar en mycket viktig roll för integrationen och delaktigheten i samhället.

Rådet för romska frågor, som vi tog initiativ till, hoppas jag kommer att leva vidare. Men dessa frågor är viktiga och svåra. Det krävs ett politiskt intresse, engagemang och ledarskap för att lyckas i detta arbete. Denna prioritering, vid sidan av andra i vårt samhälle, är avgörande för Västerås integrationspolitiska arbete och arbetet mot att bryta människors utanförskap, oavsett deras bakgrund eller i vilken stadsdel de råkar bo i.

Det värsta som kan hända är att omvärlden är tyst och inte säger ifrån när någon säger något dumt om romer eller generaliserar om hur romer är.

Min förhoppning är att romernas nationaldag uppmärksammar det positiva samtidigt som fler aktivt tar ansvar för att bidra till att förbättra villkoren för romerna och förebygga fördomar i samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel