Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): S undviker skoldebatten

Socialdemokraterna undviker att debattera skola med Folkpartiet, trots stora skillnader mellan partierna. Skolresultaten och skolans utveckling är en av de största utmaningarna för Västerås. Av stadens budget går drygt hälften till skolverksamhet. Med tanke på detta finns det anledning att diskutera vilken färdriktning Socialdemokraterna går till val på om några månader.

Vi går till val på en skola med kvalitet och bättre genomströmning. Alldeles för mycket av västeråsarnas skattepengar går till att lappa och laga efter grundskolan, på det individuella programmet, i form av arbetsmarknads-insatser etcetera. Vi har en framtidspolitik för Västerås skolor och vill fortsätta kvalitetssäkra dem. Delningen av organisationen Proaros är bara ett av flera FP-förslag. Skolor och program som inte håller kvalitén ska ses över.

Lärarkompetenskartläggningen som vi tagit initiativ till måste få genomslag ekonomiskt så att skolornas rektorer prioriterar fortbildning för fler ämnesbehöriga lärare. Det är en fråga vi kommer att gå till val på. Duktiga lärare som tar på sig ett extra ansvar som ämneslärare ska premieras i lönekuvertet. Uppföljning av elevernas resultat i årskurs tre, fem och nio är avgörande för att förebygga avhopp och utslagning från skolan. Skolans viktigaste uppdrag är att lära eleverna läsa, skriva och räkna.

Vi säger nej till Socialdemokraternas kravlösa skolpolitik. Obehöriga elever ska inte komma in på ett nationellt program. I första hand ska man få gå om en årskurs i grundskola, i andra hand erbjudas ett tionde grundskoleår. Elever ska erbjudas ett anpassat individuellt program för att läsa upp ämnen om de inte lyckats få behörighet till gymnasieskolan.

Under Folkpartiets ledning har riktlinjerna skärpts. Förr kunde obehöriga elever antas till ett nationellt program. Det ledde till att kvaliteten på programmen sjönk och att de obehöriga eleverna slogs ut och hamnade i ungdomsarbetslöshet. Vi säger nej till denna skolpolitik som lett till fler avhopp.

Inför hösten 2010 har vi beslutat om ytterligare en skärpning som vi anser är självklar: en elev som är obehörig får endast komma in på ett program om man bedöms klara av utbildningen och kravet är att man måste ha godkänt i ämnet svenska. Svenska är skolans viktigaste ämne och basen för att lyckas med sin utbildning. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej till detta. De vill fortsätta låta obehöriga elever i ämnet svenska komma in på ett nationellt program.

Folkpartiet och Västeråsalliansen har infört lärlingsutbildningar på gymnasieskolan. Vi vill öka antalet platser kommande år för att erbjuda fler elever möjligheten att lämna gymnasieskolan med en fullständig utbildning som kan leda till ett arbete. Att Socialdemokraterna röstade emot detta förklaras av att de vill tvinga alla elever att bli behöriga till högskolan. Indirekt bidrar de till att öka ungdomsarbetslösheten, då alla elever inte är intresserade eller motiverade av att bli akademiker.

Resultaten beror på eleverna men också på lärare och föräldrar som måste ställa krav och ha höga förväntningar. Men de påverkas också av skolpolitiken. Skolpolitiken måste ställa höga krav på lärarkompetens, ha höga förväntningar och kräva närvaro av eleverna och därtill ett stort föräldraengagemang.

En kravlös skolpolitik leder enbart till utslagning och ungdomsarbetslöshet. Det vill vi motverka.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel