Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Tydligare krav med nya skollagen

Folkpartiet och regeringen har beslutat om en ny skollag som trädde i kraft den 1 juli 2011. Om ett år gäller bestämmelserna också vuxenutbildningen.

Den nya skollagen är skarpare på ett antal viktiga områden som särskilt bör lyftas fram. Den ena gäller elevers rätt till stöd för att uppnå målen i skolan. Det är tyvärr ett återkommande problem som många föräldrar ringer oss skolpolitiker om för att berätta att deras barn inte får rätt stöd för att uppnå målen i skolan. Det finns också exempel på skolor och rektorer som vägrar ge elever extra uppgifter för dem som vill lite mer och utvecklas. Skollagen stärker nu elevernas och föräldrarnas rätt att överklaga skolans och kommunens beslut om insatser som ett åtgärdsprogram, det välkomnas.

En annan viktig del i den nya skollagen är att vi, till skillnad från de rödgröna, lyckats få fram en skollag som ställer lika krav på såväl kommunala som fristående skolor. Folkpartiet är en anhängare av valfrihet och bredd i utbildningsutbudet, men det innebär inte att vi ska ställa olika krav på olika huvudmän. Kvaliteten är absolut viktigast, inte huvudmannen. Skolor, oavsett huvudman, måste tillhandahålla vissa basverksamheter och stödfunktioner som exempelvis kurator.

En annan viktig del som Folkpartiet och jag har drivit är att skolor måste anställa ämnesbehöriga lärare. De rödgröna partierna i Västerås och på nationell nivå har blivit allt mer negativa till fristående skolor. Det viktigaste är att agera neutralt och inte favorisera den ena eller andra parten och så långt det går ställa samma krav. Redan i Västerås utbildningsplan 2007-2011 slog vi fast att kvalitetsuppföljningen ska gälla alla skolor oavsett huvudman och att friskolorna så långt det går ska följa utbildningsplanen.

Kommunen utnyttjade också sin kommunala insynsrätt för att följa friskolornas arbete. Nu formaliseras detta tydligare i skollagen. Skolinspektionen har fått ut-ökade resurser och mandat att agera mot skolor och huvudmän som inte vidtar åtgärder.

Skolan har många utmaningar och en viktig fråga kommer fortsatt att vara lärarkompetensfrågan, i skollagen finns nu tuffare krav på ämnesbehörighet. Den nya skollagen ger lärare och rektorer större disciplinära instrument. Den stärker elevernas rättssäkerhet och skärper kraven gentemot friskolor.

Samtliga åtgärder är viktiga för att ytterligare höja kvaliteten och resultaten i skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel