Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Utbildade lärare ska ha lärarlegitimation

Olle Thorell (S) menar att även fritidspedagogerna borde få lärarlegitimation. Det finns många viktiga insatser som görs i förskolan och skolan och det finns flera yrkeskategorier och kompetenser representerat.

Bakgrunden till Folk-partiets förslag om lärar-legitimation var att kommunerna under flera år nedmonterat kraven på skolans personal. Man har under många år använt de luckor och den otydlighet som fanns i den gamla skollagen när man anställde med-arbetare.

Tyvärr har det varit kommunernas ekonomi och inte kvalitet som varit väg-ledande. Resultatet har blivit lärare som undervisar utan lärarexamen, lärare som undervisar i ämnen utan ämnesbehörighet.

Det tydligaste exemplet är matematik. Detta har påverkat lärarnas status, karriärmöjligheter och löneutveckling.

Vi vill höja lärarlönerna. Vi vill med de nya kraven i skollagen och lärarlegitimationen slå fast att endast utbildade och behöriga lärare får undervisa och sätta betyg.

Lärarnas kompetens är den absolut mest avgörande faktorn för elevernas resultat och det finns ingen anledning för oss att bidra till att urvattna lärarlegitimationen genom att lyfta in andra kategorier än just lärare.

Legitimationens tillkomst kan verka ha haft starkt stöd, men så var det inte bland de rödgröna. In i det sista var Socialdemokraterna kritiska, Miljöpartiet lade ner sina röster vid riksdagsbeslutet och Vänsterpartiet röstade nej.

Med tanke på denna syn förstår jag varför de rödgröna anser att inte bara lärare ska ha en lärarlegitimation utan alla möjliga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel