Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vänsterpartiet saknar en skolpolitik

Skolfrågan är viktig och vi utmanar gärna Vänster-partiet på debatt. Men jag blir förvånad när Vasiliki Tsouplaki inte berättar vad partiet har för skolagenda, utan allmänt vad de röd-gröna vill i stadshuset.

Tsouplaki kritiserar vår skolpolitik för arbetsro och trygghet, och raljerar över de disciplinåtgärder som faktiskt efterfrågas och behövs i allt för många skolor. Menar Vänsterpartiet att vi inte har problem med mobbning och arbetsron i Västerås?

Det blir inte bättre av att Tsouplaki räknar upp flera beslut som initierades under Folkpartiets ledning i stadshuset: läsa-skriva-räkna-satsningen, lärarkompetenskartläggningarna, utvärdering av rektorernas arbets-situation, satsningar på Lärarlyftet och inte minst Folkpartiets förslag från mars 2010 att reformera hela organisationen Proaros för att förändra styrningen och uppföljningen av skolan. Vi vill avbyråkratisera lärarnas vardag samt se till att resurserna går till verksamheten och inte till tomma, dyra lokaler. Detta har vi tagit initiativ till – inte Social-demokraterna eller Vänsterpartiet.

Det enda konkreta som jag fick till svar är ett kompetenscentrum i samarbete med Högskolan. Men det behövs kraftfulla insatser på andra håll.

Regeringen satsar nu på fortsatta insatser för att få fler behöriga lärare och på en stor och behövlig matematiksatsning. I Västerås och på nationell nivå driver vi på i lärarlönefrågan.

Vänsterpartiet har ansvar för den största skolnämnden i Västerås och det är alarmerande att man inte fokuserar mer på skolans kvalitetsproblem och satsar mer på lärarkompetensfrågan för att komma åt problemet med alla obehöriga lärare som undervisar utan att ha ämneskompetens. Vi behöver ta tuffare tag mot skolket och mobbningen.

Tsouplaki bekräftar i sitt svar de stora skillnaderna mellan Vänsterpartiet och Folkpartiets skolpolitik. Hur kommer det sig då att majoriteten av de åtgärder hon räknar upp är initierade och beslutade under Folkpartiets ledning nationellt som lokalt?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel