Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vi för en aktiv, förebyggande politik för de unga

Socialdemokraterna i Västerås påstår att Folkpartiet och Västeråsalliansen gör för lite för ungdomar. Dessutom vill de återställa skatten som innebär en skattehöjning med 65 miljoner kronor.

Vi har en annan ansats än Anders Teljebäck. Vi vill inte höja skatten. Vi vill dessutom arbeta förebyggande så att resurserna läggs på förskola och grundskola, i stället för att reparera efter grundskolan och under gymnasietiden.

Det mest effektiva sättet att förebygga avhopp i skolan och utslagning av ungdomar på arbetsmarknaden är en bra skolgång. En skola som har höga förväntningar på alla elever och ställer höga krav på kunskap, närvaro och arbetsro.

I den skolpolitiska debatten är vi inte överens med Socialdemokraterna kring tidig uppföljning, förbud av mobiltelefoner i klassrummet eller möjligheten att flytta mobbare till en annan skola. Medan vi står för en kunskapslinje står Social-demokraterna och för en politik där ansatsen varit en kravlös låt gå-politik i skolan, med resultatet avhopp och dåliga förkunskaper på gymnasiet. Att höja resultaten är en av våra viktigaste utmaningar.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, där Anders Teljebäck inte ingår, har fört en förebyggande och aktiv arbetsmarknadspolitik, främst för unga och genom stadens Jobbcentrum. Resultatet är att tusen västeråsare per år lämnar Jobbcentrum och går från bidrag till studiemedel eller eget arbete.

Lärlingsutbildningar på gymnasiet byggs ut trots reservationer från Social-demokraterna. Resurserna till arbetsmarknadsinsatser har höjts. Vi har startat förebyggarverksamheten Arenan trots reservationer från Socialdemokraterna. Vi prioriterar i år 80 extra ungdomsjobb, 80 extra rekryteringsplatser för ungdomar och 600 sommarpraktikplatser för gymnasieelever.

Vi lägger resurser på Allegro som erbjuder insats från dag ett till unga som blir arbetslösa efter gymnasiet, en insats som Social-demokraterna senast ville reservera sig emot. Av de unga arbetslösa har de flesta insatser genom Arbetsförmedlingen eller staden men väldigt många studerar. Vi har ett brett utbud av vuxenutbildning som tillsammans med det statliga anslaget Yrkesvux kommer upp i drygt 100 miljoner kronor.

Sammantaget har Folkpartiet och Västeråsalliansen fokus på insatser för att förebygga ungas arbetslöshet men också erbjuda insatser när unga och vuxna blir arbetslösa. Vi har också en reserv i beredskap som vi kan sätta in när det behövs.

Vi nekar ingen västeråsare stöd eller vuxenutbildning. Arbetslinjen gäller, insatserna ska inte leda till inlåsningseffekter. Allt ska omprövas oftare för att underlätta för den enskilde att komma vidare men också för att upptäcka om det behövs ett annat stöd för att ta nästa steg till en egen försörjning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel