Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vi står för kvalitet och kunskap

De senaste åren har Folkpartiet haft en klar och tydlig linje. Vi ska följa upp elevernas kunskaper tidigt och de som behöver ska erbjudas stöd direkt efter behov.

Annons

Därför går vi till val på att permanenta läsa-skriva-räkna-garantin i grundskolan. Denna satsning har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstat emot.

Folkpartiet i Västerås går till val på att höja lärarlönerna. Under många år har lönerna inte justerats, med undantag för en blygsam höjning. Det är hög tid att ingångslönerna höjs och att duktiga lärare får bättre betalt. Lärare som tar ett extra ansvar, som ämneslärarna, ska få mer i lönekuvertet.

Drygt 200 elever lämnar grundskolan utan formell behörighet till gymnasieskolan och det ökar trycket på det individuella programmet. Vi vill se fortsatta krafttag för att fler lämnar grundskolan med godkända resultat. Och de som ändå ska erbjudas ett individuellt program ska också få en utbildning med kvalitet.

Vi kan inte acceptera en skola där vissa elever kränks och mobbas. Därför har vi genomfört ett antal reformer för att göra det lättare att komma åt mobbningen, bland annat möjligheten att som sista utväg flytta en elev som mobbar. Vi har stärkt det förebyggande arbetet i samverkan med elev-råden. Nu gör vi en fördjupad granskning av skolornas arbete mot mobbing.

Gymnasieskolan i Västerås har mycket stora skillnader i kvalitet mellan skolorna. Detta försöker vi motverka genom betygs-intag och därmed krav på goda förkunskaper, fokus på lärarnas kompetens och elevernas närvaro. Allt detta påverkar gymnasieskolans resultat. Vi har också lagt ned program som inte håller måttet och beslutat att starta ett nytt handelsprogram och en spetsutbildning i matematik.

Vi kan inte acceptera att utbildningar i Västerås håller lägre kvalitet än övriga Sverige. Vi ska erbjuda attraktiva studieförberedande program men också fler lärlingsutbildningar som inte måste leda till högskolebehörighet. Med detta förebygger vi avhopp och ungdomsarbetslöshet.

Folkpartiet vill fortsätta ta ansvar och påverka för att lyfta de grundskolor och de gymnasieskolor som inte levererar tillfredsställande resultat. Flertalet av de reformer som vi beslutat om har oppositionen motsatt sig. Frågan är: vad vill Socialdemokraterna egentligen med skolpolitiken i Västerås?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel