Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vilka krav har S ställt i skolan?

Oppositionens Anders Teljebäck (S) menar den 13 juli att en bättre skola är viktigare än debatt. Folkpartiet har under åren aktivt utmanat Socialdemokraterna inom flera områden utan visat intresse. När debatten den 10 maj ägde rum var jag bortrest och i samtal med S-kansliet ville man inte ändra datumet en vecka. Folkpartiet företräddes då av en annan företrädare.

Teljebäck och hans parti har, tillsammans med koalitionspartnern Vänsterpartiet, röstat emot Folkpartiets skolpolitik under hela mandatperioden. Exempelvis röstade man emot utbildningsplanens viktigaste inslag med tidiga uppföljningar och den läsa-skriva-räkna-garantin som vi drivit igenom i Västeråsalliansen.

I utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har varje skärpning av intaget till gymnasieskolan röstats ned av oppositionen – allt från betygsintag till gymnasiet till nya riktlinjer för obehöriga elever. Införandet av lärlingsutbildningar som komplement till de teoretiska studierna som vi anser behövs för att minska ungdomsarbetslösheten röstade man också ned. När vi lade förslag om att lägga ned två gymnasieprogram som under många år visat på mycket dåliga resultat och genomströmning röstade oppositionen emot.

När vi skärpte kraven på behörighet för att avskaffa s-riktlinjerna om att nollpoängare ska komma in på ett nationellt program röstade Teljebäcks parti emot. Nyligen införde vi också ett krav att ha godkänt i svenska från grundskolan för att påbörja ett nationellt program. Även detta röstade oppositionen nej till.

Socialdemokraterna är inte trovärdiga när de vill ge en bild av fokus på bättre resultat. Kravlöshet ger inte bättre resultat. Vår skolpolitik vill göra upp med den kravlösa skolpolitik som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står för. Västerås behöver en tydlig politik som fokuserar på kvalitet och att vi har behöriga ämneslärare och fler uppföljningar med tidigare betyg.

Att inte ställa krav och bara slussa elever vidare utan förkunskaper är att aktivt bidra till en sorterings- och utslagningsskola. Detta säger vi nej till. Fram till valdagen kommer vi att fortsätta utmana Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om alternativen i skolpolitiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel