Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Haddad (L): Mer måste göras mot införseln av narkotika och illegala vapen

Besparingar görs fortfarande på svensk polis

Den grova brottsligheten har nu dessvärre nått Västerås. Under det senaste året har vi sett ovanligt många grova brott, med försök till mord, skjutningar och uppgörelser bland kriminella. Polisstationen i Hallstahammar utsattes också nyligen för en sprängning, det är oklart vilka gärningsmännen var men bara att några attackerar en samhällsviktig funktion visar att utvecklingen går åt fel håll.

Gränsen passerades när kriminella personer sköt med kraftfulla vapen mot en privat polis bostad i Västerås. Det var ren tur att ingen i den familjen kom till skada.

Kriminaliteten har blivit grövre, det används mer skjutvapen och handgranater. Vi har i två år krävt att handgranater ska ge högre straff än böter och att de ska klassas som vapen.Liberalerna anser att det mest akuta för att komma åt skjutningarna och dödsskjutningarna är att komma åt införseln av illegala vapen. Tullen måste förstärkas, där vill vi avsätta 100 miljoner kronor extra för att öka deras förmåga.

Vi lägger också förslag om att införa brottet synnerligen grovt smugglingsbrott för att vid straffbedömningen bättre träffa den omfattande införseln av illegala vapen. Att komma åt vapnen är viktigt, men också narkotikan. Narkotikaförsäljningen är den absolut främsta faktorn bakom de brott och uppgörelser som vi ser runt om i landet.

Liberalerna kommer också kräva en redovisning av varför domstolarna inte använder hela den straffskala som finns i lagen. Allt för ofta får vi läsa om kriminella som grips med narkotika men som sedan får väldigt låga straff.

Vi har sett på flera håll att när polisen kommer närmare och stör ut denna brottslighet reagerar brottslingarna med attacker vars syfte inte bara är att tysta och skrämmas, utan för att skada och döda. I de utsatta områdena råder parallella strukturer med en tystnadskultur där ledande kriminella hotar, gör upp mellan familjer eller till och med eliminerar personer som bevittnat en skjutning.

Hot mot vittnen är ett bekymmer som hotar grunden i vårt rättssamhälle. Vi föreslår nu inför Liberalernas landsmöte att anonyma vittnen ska kunna införas vid rättegångar i särskilda fall, exempelvis mordrättegångar. Straffskalan måste skärpas när det gäller ungdomar som allt oftare får sköta både narkotikaförsäljning som att bära runt vapen.

Den straffrabatt som ungdomar 18-20 år får idag måste slopas. Det måste dels bli enklare att direkt häkta en person när man ertappas med ett vapen, men även straffen måste signalera allvaret.

Liberalerna kräver också att minimistraffet för våld mot tjänsteman höjs till sex månaders fängelse. Att personer som utsätter poliser för hot och våld i princip kan komma undan visar att lagen omgående måste skärpas. Vi är kritiska till regeringens handlingsförlamning i denna fråga, ett år tog det innan Socialdemokraterna tillsatte en utredning.

Ska vi på allvar och långsiktigt komma åt de kriminella måste vi stoppa polisavhoppen och kraftigt utöka antalet poliser i yttre tjänst. Men under Socialdemokraterna har det blivit tvärtom. Vi har nu färre poliser än under alliansen och vi har färre i yttre tjänst.

Ska Västeråspolisen men också andra orter som Malmö och Stockholm som drabbats av många grova brott kunna klara sitt uppdrag krävs det att regeringen agerar, det får vara stopp på de besparingar som fortfarande görs på svensk polis.

Roger Haddad (L)

rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot för Västmanland

Läs också: Stefan Löfvens budskap till landets poliser

Utredningen om skottlossningen mot polismannen leds från Gävle

Manifestation samlade hundratals västeråsare utanför polishuset

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel